De ambities van de gemeente Waterland op milieugebied kunnen wel wat hoger vindt GroenLinks. Dat blijkt ook uit het milieuwerkprogramma 2011 dat op de raadsagenda stond van 12 mei. GroenLinks diende daarom drie moties in om meer werk te maken van duurzaamheid, samen met D66. Door zonnepanelen, ledverlichting en een hoger cijfer op de duurzaamheidsmeter.

We willen graag zonnepanelen op meer dan alleen de nieuwe, gemeentelijke gebouwen (zoals eerder al in een amendement is bepaald). We willen ze op alle gebouwen die de gemeente substantieel meefinanciert. Deze motie kreeg in de raadsvergadering een meerderheid, maar het dwingende karakter dat wij gewild hadden, haalde het niet. Het college zal het plaatsen van zonnepanelen stimuleren, maar niet voorschrijven.

Hetzelfde lot was de motie over de ledverlichting beschoren. Deze motie riep op alle nieuwe woonwijken van LED-straatverlichting te voorzien. Ook hier moest ‘stimuleren’ toegevoegd worden. Aanvankelijk leek de motie in de oorspronkelijke vorm gemakkelijk een meerderheid te halen. Alleen de VVD had moeite met de motie omdat sommige nieuwe wijken al in ontwikkeling zijn en ledverlichting extra kosten met zich meebrengt. Helaas schaarde zowel mede-indiener D66 als de PvdA en Waterland Natuurlijk (de coalitiepartners) zich na een schorsing achter de VVD. Ook deze motie werd dus afgezwakt aangenomen.

De motie over een hoger cijfer op de duurzaamheidsmeter (geen 4,5 maar een 6, zoals de vergelijkbare gemeente Wormerland) haalde het niet. De andere partijen meenden dat Waterland dit nooit zou redden.

Politiek is water bij de wijn doen. Het is jammer als moties in een minder krachtige vorm worden aangenomen. Maar iets is beter dan niets. GroenLinks hoopt wel dat wethouder Patrick Kools echt werk maakt van dat ‘stimuleren’. Kools was in de raadsvergadering namelijk nogal afhoudend. Wij zullen het de komende tijd kritisch volgen.

Astrid van de Weijenberg

Raadslid GroenLinks Waterland