Het beleidsplan voor het sociale domein en de verordening WMO en Jeugd zijn afgelopen donderdag in de gemeenteraadvastgesteld. Dat betekent dat Waterland beleidsmatig klaar is voor de transities, de overheveling van taken op het gebied van de WMO, de Jeugdzorg en de participatiewet naar de gemeente. Het proces is goed verlopen, nu de uitvoering nog. Zeker is dat er op alle fronten een versobering zal plaatsvinden.
Hieronder de bijdrage aan het debat van GroenLinks.
GroenLinks staat achter het principe van de decentralisatie: het doorbreken van bestaande structuren, het benadrukken van de individuele verantwoordelijkheid. Inzet van naasten. Voor ieder probleem een professionele oplossing is niet meer te betalen, is vaak ook niet doelmatig. Het geld komt vaak ook nog eens in de zak van de verkeerde mensen.
Maar de rijksoverheid lijkt voor die aspecten geen oog te hebben. Gezien het tempo waarop VVD en PvdA de decentralisaties er doorheen jagen. Gezien de grote bezuinigingen op de budgetten die ermee gepaard gaan.
Dat vinden wij heel zorgwekkend. Zorgwekkend grote bezuinigingen. Zorgwekkend groot beroep op de eigen kracht van mensen. Eigen kracht dat is al bijna een pejoratief, een woord met een ongunstige bijbetekenis. Jos van der Lans (GL) en Pieter Hilhorst waarschuwde er onlangs nog voor: Als eigen kracht een verplichting wordt, gaan mensen een tegenmechanisme ontwikkelen. Ze gaan machteloosheid voorwenden. Dat loont. Daar staat een premie op.
Waterland
De decentralisatie in Waterland dan. Wij zijn er trots op dat deze gemeente kiest voor een inhoudelijke insteek. Voor een sociale insteek. Er is niet eerste instantie gekeken naar de financiën, maar naar wat mensen nodig hebben. Binnen de kaders heeft dit college, deze portefeuillehouder het goed gedaan. Zorgvuldig. Wij zijn ook heel bij dat we zo goed meegenomen zijn.
Maar veel is nog onduidelijk. Komen we uit met de budgetten. Nee. Met de zorgreserve in de algemene reserve. We weten het niet. Wij sluiten niet uit dat we in de toekomst vaker versoberingsmaatregelen moeten nemen die niet aangenaam zullen zijn voor onze burger. Ook nu al zullen mensen de bezuinigingen voelen: veel zullen meer moeten bijdragen, aan de huishoudelijke hulp bijvoorbeeld. Verdere maatregelen zijn niet uitgesloten.
Hervorming
Ander zorgpunt is de hervorming. We zouden het allemaal beter gaan doen. Anders. Daar is nog niet echt een begin mee gemaakt. Dat kan ook niet. Continuïteit in de zorg is in eerste instantie belangrij. Dat moet ook.
Nu een goede overgang, maar op termijn wel hervormen. We zijn heel benieuwd hoe de portefeuillehouder dat gaat insteken. Niet alleen versoberen, maar ook bouwen. Aan nieuwe structuren. Dat vergt moed. Moed om niet bij de eerste tegenslag – en die komt er- terug te vallen op het bestaande en vertrouwde. Wij wensen de portefeuillehouder en iedereen die de decentralisaties gaat uitvoeren moed, veel moed.
Astrid van de Weijenberg
Fractievoorzitter GroenLinks Waterland