GroenLinks diende heel wat amendementen in om de scherpe kanten van de bestemmingsplannen af te halen. De meerderheid van de raad steunde GroenLinks niet in haar strijd voor het open landschap en een duurzaam Waterland.

De bedoeling van het college was om consoliderende bestemmingsplannen op te stellen. Gewoon de huidige situatie vastleggen en daarin de regelgeving van de afgelopen jaren verwerken. Maar alleen het bestemmingsplan ‘Kernen Waterland’ was echt consoliderend. Bij de overige zijn rigoureuze wijzigingen opgenomen. Zo is er in de binnenstad van Monnickendam een groot gebied aangewezen als zogenaamd horecaconcentratiegebied. Dat betekent dat de horeca flink wat extra mogelijkheden krijgt. Daarnaast mag op de kop van ’t Prooyen nieuwbouw komen van wel 14 meter hoog (plus vijftien procent). Op het Hemmeland kunnen voortaan tien keer per zomerseizoen grootschalige evenementen plaatsvinden, van 5000 bezoekers. Marken krijgt de mogelijkheid voor de aanleg van een steiger voor cruiseschepen van meer dan 100 meter. Campings mogen groter, net als vergistingsinstallaties. Windmolens worden verboden.



Kortom, het is duidelijk dat dit niet is wat GroenLinks met Waterland wil. We staan daarom niet achter deze bestemmingsplannen. Helaas haalden onze voorstellen voor wijziging het niet. In de raadsvergadering van 11 april, maar ook bij eerdere behandeling, stonden hooguit de andere oppositiepartijen achter onze amendementen. De coalitiepartijen vroegen schorsing na schorsing aan om erover te overleggen. De vergadering duurde daarom de hele avond, maar uiteindelijk sloten de rijen zich. Partijen als PvdA, D66 en Waterland Natuurlijk schaarden zich bij de voorbereidende behandeling op heel wat punten achter de zorgen van GroenLinks, maar steunden ons uiteindelijk niet. GroenLinks stemden daarom tegen alle plannen, behalve die van de Kernen.

Astrid van de Weijenberg

Raadslid GroenLinks Waterland