Voor de Algemene Beschouwingen tijdens de raadsvergadering van 6 november jl. had GroenLinks vijf moties voorbereid, alle op het gebied van duurzaamheid. Deze zijn niet ingediend. Huh? GroenLinks is toch een groot pleitbezorger van duurzaamheid? Zeker – en het college gelukkig ook. Duurzaamheid is een van de speerpunten van het gemeentebeleid. Wethouder Duurzaamheid Laura Bromet zegde toe de moties mee te geven aan de duurzaamheidsmedewerker die op 1 januari in dienst treedt. In het eerste kwartaal zal hij komen met een duurzaamheidsagenda. Staan niet alle voorgestelde maatregelen erop dan gaat GroenLinks de moties alsnog in stemming brengen.

We geven een korte samenvatting van de vijf moties.

1. Motie duurzaamheid in beschermd stads- en dorpsgezicht

De gemeente Waterland kent vier beschermde stads- en dorpsgezichten. Behoud van cultureel erfgoed is een speerpunt van beleid, maar duurzaamheid ook. Binnen de beschermde stads- en dorpsgezichten zijn er locaties aan te wijzen waar duurzaamheidsmaatregelen geen aantasting vormen van de cultuurhistorische waarde. Er komen bovendien steeds meer technieken en producten die het uiterlijk van deze maatregelen zullen verbeteren. De welstandsnota vormt echter een belemmering voor deze maatregelen.

GroenLinks verzoekt het College daarom een wijziging van de welstandsnota voor te bereiden met als doel de mogelijkheden te verkennen tot plaatsing van zonnepanelen en het uitvoeren van andere duurzaamheidsmaatregelen binnen de beschermde stads- en dorpsgezichten, zonder de cultuurhistorische waarde daarvan aan te tasten

2. Motie duurzame jachthaven

De gemeente is eigenaar is van de jachthaven Hemmeland. Deze jachthaven behoort tot de groep ‘Blauwe Vlag gecertificeerde jachthavens’. Door extra maatregelen te nemen op het gebied van energie- en waterbesparing, duurzaam inkopen, gebruik van duurzame bouwmaterialen e.d. kan de jachthaven in aanmerking komen voor een extra award: De Groene Wimpel. Dat zal het positieve imago van jachthaven Hemmeland en de exploitatie een extra stimulans geven. 

GroenLinks roept het College daarom op om zo spoedig mogelijk alle maatregelen te treffen die het mogelijk maken jachthaven Hemmeland tot de groep extra duurzame jachthavens te laten behoren.

3. Motie kleinschalige windenergie

In de huidige bestemmingsplannen is er geen ruimte voor windenergie. Sinds het vaststellen van die plannen zijn er verschillende innovaties gepresenteerd van kleine windturbines voor plaatsing bij of op de woning. De aantasting van het landschap is daarbij nihil. De recent gepresenteerde nokwindturbine is daar een schitterend voorbeeld van (zie afbeelding). Voor burgers kan dit een fantastisch middel zijn om nóg onafhankelijker te worden van grijze netstroom. Voordelen: besparing van kosten en milieuwinst.

GroenLinks verzoekt het College daarom een positieve grondhouding in te nemen als er door Waterlandse burgers verzoeken tot ontheffing van het bestemmingsplan tbv kleinschalige woninggebonden windenergieoplossingen worden ingediend. Daarnaast: te onderzoeken of aanpassing van de bestemmingsregel mogelijk is voor alle Waterlandse bestemmingsplannen, zodat kleinschalig woninggebonden windenergieoplossingen wél mogelijk zijn.

4. Motie milleniumgemeenten

In 2015 lopen de in VN-verband afgesproken millenniumdoelen af. Op dit moment wordt er in VN-verband gewerkt aan duurzame ontwikkelingsdoelen als opvolger daarvan. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat er in elke bestuurslaag in elk land ter wereld meegewerkt gaat worden om deze doelstellingen te realiseren. Een duurzame ontwikkeling van Waterland (en de rest van de wereld) zal het langetermijnbelang van alle inwoners dienen.

Het lidmaatschap van de vereniging Millenniumgemeenten verschaft toegang tot een netwerk van ambtenaren, raadsleden en bestuurders van 160 gemeenten die met de duurzame ontwikkelingsdoelen aan de slag gaan.

GroenLinks verzoekt daarom het college van B&W om de gemeente Waterland lid te maken van de vereniging Millenniumgemeenten.

5. Motie zon op gymzaal Marken

Het opwekken van energie door middel van zonnepanelen kan een bijdrage leveren aan vermindering van CO2-uitstoot. Het dak van de gymzaal op Marken uitermate geschikt is voor zonnepanelen. De energiebesparing die daaruit voortkomt direct terugvloeit in de gemeentekas. Ook hier geldt weer: kostenbesparing en milieuwinst gaan hand in hand!

GroenLinks verzoekt het College om het maximaal mogelijke aantal zonnepanelen te plaatsen op het dak van de gymzaal op Marken en daarbij in overleg te gaan met Stichting Duurzaam Waterland en de Coöperatie Zon op Marken om tot een goede afstemming te komen in verband met lopende initiatieven. De hiermee gepaard gaande kosten van naar schatting 10.000 euro kunnen worden onttrokken aan de post onvoorzien op de begroting.