In de raadsvergadering van 1 oktober kwam het College van B en W bij monde van de wethouders Bouwman en Wortel met nieuwe berekeningen over de kosten van de ontwikkeling van het Galgeriet. Deze blijken veel hoger uit te vallen dan voorzien. Als we doorgaan op deze weg koersen we af op een miljoenenverlies. Dit is vooral te wijten aan hogere kosten van de uitplaatsing van bedrijven en de door de crisis onzekere marktsituatie. Het College wil daarom de besluitvorming vertragen zodat er tijd is om alternatieven uit te werken die deze verliezen moeten voorkomen. Deze vertraging kan ook gevolgen hebben voor de besluitvorming over het bestemmingsplan voor het bedrijfsterrein in Katwoude.

De ene partij vond het moedig, de ander vanzelfsprekend dat het College nu op de rem gaat staan. Misschien is het wel allebei. Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat een College – zeker een college waarvan GroenLinks deel uitmaakt - dat vermoedt dat door de Raad gewenste ontwikkelingen gaan leiden tot extra grote kostenoverschrijdingen de Raad meteen op de hoogte brengt. Maar je kunt het ook moedig vinden dat niet meteen de handdoek in de ring geworpen wordt maar naar betaalbare alternatieven wordt gezocht.

GroenLinks steunt het College in deze koers. Ook wij zijn steeds enthousiast geweest over de herinrichting van het Galgeriet. We verschilden wel van andere partijen op bepaalde onderdelen. Zo hebben we altijd, sterker dan anderen, gepleit voor een mengvorm van wonen en bedrijvigheid. En in de discussie over de uitplaatsing van bedrijven hebben we ons steeds verzet tegen het maken van bedrijfserven in het groen rond Monnickendam terwijl er ook plaats is op bedrijfsterreinen in de omgeving zoals de Baanstee in Purmerend.

Over de wenselijkheid van een herinrichting van het Galgeriet zijn we het echter eens. We vinden het jammer dat dit vertraagd wordt maar er is geen andere keuze. We kunnen alleen doorgaan op basis van een gezond financieel fundament..

Het College heeft toegezegd de hele Raad nauw te gaan betrekken bij het ontwikkelen van alternatieven, zeker als deze leiden tot een heroverweging van de uitgangspunten van het plan. Een aantal partijen, waaronder GroenLinks, heeft al gezegd dat het uitgangspunt van 30% sociale woningbouw in elk geval gehandhaafd moet blijven.