De Nota Klimaat en Duurzaamheid is een vervolg op de Bestuursopdracht Duurzaamheid die bijna twee jaar geleden hier in de raad aan de orde was. Het is GroenLinks die het thema Duurzaamheid op de agenda heeft gezet in de gemeente Waterland, onder andere met een aantal moties dat wij bij de begrotingsbehandeling in 2006 aan de orde stelden.
Misschien kunt u zich nog herinneren dat wij ons indertijd stoorden aan het gebrek aan ambitie op het gebied van duurzaamheid in Waterland. Is het met die ambitie goedgekomen met het verschijnen van deze nota?
En heeft de portefeuillehouder zich gehouden aan de bestuursopdracht uit 2007?
Ik vind het vervelend om te zeggen, maar GroenLinks is nog niet overtuigd dat waar de hele wereld inmiddels schreeuwt om duurzaamheid er in Waterland veel enthousiasme en ambitie is op dit gebied. Ook vrezen wij dat de bestuursopdracht er in het geheel niet bij is gepakt bij het opstellen van deze nota.
Want wat missen wij dat er volgens de bestuursopdracht in zou moeten staan
Wij missen:
-
Een passage over het gebruik van goedgekeurd hardhout. We hebben hier helemaal niets in deze nota over terug kunnen vinden.
Wij missen:
-
Een stuk over afval, terwijl daar alle aanleiding voor is. Wij hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld over het inzamelen van kunstof huishoudelijk afval. Maar de antwoorden en de plannen voor de (overigens binnenkort verplichte) inzameling van plastic, inclusief een plan van aanpak hadden natuurlijk in deze nota moeten staan.
Wij missen:
-
Windenergie. Wij vinden het onvoorstelbaar dat er niet gesproken wordt over windenergie, daar waar er concrete plannen liggen in onze gemeente die wachten op visie, besluitvorming en uitvoering. Maar niets van dit alles.
Wij missen:
-
Zonnenergie. Bij de opening van de brandweerkazerne in Ilpendam sprak onze burgemeester trots over de zonnepanelen die voor een belangrijk deel ter beschikking waren gesteld door de Cooperatie Windenergie. Wethouder Bouwman kreeg tijdens de nieuwjaarsreceptie in Ilpendam onlangs een groot applaus van de Ilpendammers voor de zonnepanelen. Dat zou toch een stimulans moeten zijn voor het college op die weg door te gaan, zeker daar de Coöperatie Windenergie bij de opening van de brandweerkazerne het aanbod deed ook aan volgende projecten mee te willen werken. De wethouder heeft de coöperatie niet geraadpleegd bij het opstellen van deze nota. Waarom niet?
-
De duurzaamheidsmeter. Het college handhaaft de ambitie van 3 jaar geleden bij de volgende meting een score te halen van 40%. Er zijn gemeentes in Nederland (ook kleine) die ernaar streven de duurzaamste van Nederland te worden. Laten wij daar een voorbeeld aan nemen!
-
Duurzaam inkopen: waarom niets hierover opgenomen in de nota? Omdat de Milieudienst daar niet over gaat? Opnieuw een gemiste kans!
Ik kan nog even doorgaan met commentaar op de nota, maar laat ik dat niet doen. Laat ik wat opbouwende suggesties doen aan het college.
Kijk nog eens naar deze nota en leg hem naast de bestuursopdracht. En kijk dan eens naar onze gemeente. Maak plannen. Wordt concreet. Maak van het Galgeriet nu eens een extra duurzame wijk. En kijk eens naar energiebesparing op bestaande woningen, daar kun je nog meer dan bij nieuwbouw winst behalen op het gebied van energiebesparing. Praat eens met de inwoners in Waterland die zich inzetten voor wind- en zonne-energie en ontwikkel ambities op deze terreinen. En kijk vooral eens naar de wereld om ons heen: iedereen is bezig met duurzaamheid, het college van Waterland hoeft het niet allemaal zelf te verzinnen.
Laura Bromet