Als GroenLinks hebben wij ons altijd sterk gemaakt voor een goede communicatie met burgers in een vroeg stadium van de besluitvorming. Hoe eerder je met betrokken burgers rond de tafel gaat zitten, des te breder is het draagvlak waarop de besluitvorming kan steunen en des te sneller kunnen er knopen worden doorgehakt. Dit is ook onze inzet bij het instellen van een Milieuraad als adviesorgaan van het College. Het idee om tot zo’n adviesorgaan te komen is afkomstig van het Milieuplatform Waterland. Dit platform is ontstaan na de commotie over de plannen met het Hemmeland. In dit platform is een aantal landelijke en regionale Milieuorganisaties vertegenwoordigd zoals de Vereniging Milieudefensie, de Milieufederatie Noord-Holland, de actiegroep Red het Hemmeland, de Stichting Behoud Waterland etc. Het tot stand komen van dit Milieuplatform is door GroenLinks actief ondersteund. Zo ook het idee om te komen tot de instelling van een Milieuraad als adviesorgaan van het College.
In de Raadsvergaderingen van 4 en 18 september is dit idee besproken. Het tegenargument dat de kernraden al een belangrijke functie hebben bij het adviseren over de directe leefomgeving hebben we weersproken. In Monnickendam bestaan geen kernraden en de wens om tot een Milieuraad te komen is ontstaan uit de geschiedenis met het Hemmeland. Zonder een Milieuraad is het moeilijk om aan het begin van de besluitvorming een deskundige inbreng van burgers te hebben bij dit soort plannen. En naar onze opvatting is dit wel nodig.
In de Raad is er gelukkig een meerderheid die dit inziet. Alle partijen hebben toegezegd te zullen meedoen aan een startoverleg met vertegenwoordigers van het Milieuplatform om dit idee van een Milieuraad uit te werken. Het is onze inzet om snel tot zo’n adviesorgaan te komen.