In het kader van de Perspectievennota doet GroenLinks twee voorstellen. Het eerste voorstel betreft leningen voor starters op de woningmarkt, het tweede nieuw economisch beleid, gericht op het verlevendigen van de kernen van Waterland.

Starterslening

Uit het woonruimtebehoefte-onderzoek blijkt dat er een grote behoefte bestaat voor starters aan goedkope koopwoningen.
In de gemeente Waterland is door de raad bepaald dat er voor starters gebouwd moet worden. Aangezien de prijzen op de huizenmarkt gigantisch zijn gestegen is aanbieding van starterswoningen onder 285.000 euro binnen gemeente Waterland bijna niet mogelijk.
Aangezien deze bedragen voor starters niet echt haalbaar zijn, zeker als ze alleenstaand zijn, is een koopwoning geen reële optie.

Om dit wel mogelijk te maken voor starters geven veel gemeenten een renteloze lening aan starters via de stichting stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten .
De lening die op een 2e hypotheek lijkt zorgt ervoor dat starters het verschil kunnen financieren tussen wat zij kunnen en moeten betalen.

Bij de woningcorporaties in Waterland bestaat geen financieringsmogelijkheid voor starters.
De woningcorporatie Wooncompagnie kent wel een zekerheidslening bij het omzetten van huur- in koopwoningen doch is niet altijd toepasbaar.
De AWM kent geen enkele regeling.

GroenLinks stelt voor dat de gemeente Waterland start met startersleningen via het Stimuleringsfonds Nederlandse gemeenten.

Nieuw economisch beleid in Waterland

Wat willen we bereiken?

Waterland is een gemeente waar voornamelijk mensen wonen. Werken doet men meestal in Amsterdam, getuige de lange files elke dag tussen Amsterdam en de kernen van Waterland.

Tegelijkertijd heeft er schaalvergroting in de economie plaatsgevonden waardoor in Monnickendam en de dorpen in Waterland steeds minder bedrijvigheid is te vinden. Een van de gevolgen hiervan is dat het voorzieningenniveau (zoals bijvoorbeeld de winkels) ernstig is teruggelopen.

Een actief gemeentelijk economisch beleid schept voorwaarden om nieuwe bedrijvigheid in Waterland aan te trekken. Niet de bedrijvigheid die op bedrijfsterreinen te vinden is, maar bedrijvigheid die zich goed verhoudt tot het combineren van wonen en werken. De aanleg van een glasvezelnet kan Waterland bij voorbeeld aantrekkelijk maken voor bedrijven om zich niet in Amsterdam maar in de nabijheid van haar werknemers te vestigen. Op het gebied van de detailhandel zou de gemeente wat betreft bestemmingsplannen voorwaardescheppend moeten zijn en mensen bijvoorbeeld de gelegenheid moeten geven in hun woning een winkeltje te hebben.

In de praktijk verdwijnen er echter steeds meer detailhandelhandelsbestemmingen in de kernen, veelal in ruil voor een extra woning. Op de plaatsen waar nog wel de bestemming detailhandel op rust, ontstaan vaak leuke nieuwe initiatieven zoals bijvoorbeeld de dierenwinkel in Broek in Waterland. Het is andere detailhandel dan we misschien van oudsher kennen, maar draagt wel bij aan de levendigheid en diversiteit in de kernen.

Wanneer zijn we tevreden?

We zijn tevreden als burgers in Waterland de kans wordt gegeven bedrijvigheid te creëren, en de kernen niet alleen woonkernen zijn maar ook kernen waar wordt gewerkt en een zekere levendigheid is. We zijn tevreden als bestemmingsplannen niet (zoals nu) bijna overal detailhandel verbieden en er een gemeentelijke visie op economie is waarin bedrijvigheid (in woonwijken) wordt gestimuleerd.