Vlak na de verkiezingen moest GroenLinks uit de coalitieonderhandelingen stappen omdat met de andere partijen geen overeenstemming kon worden bereikt over de bedrijfserven in Waterland. Nadat CDA en ABW het vertrouwen in PvdA-wethouder Brigitte Buis hadden opgezegd, waren zij op zoek naar een nieuwe partner. Omdat Provinciale Staten inmiddels een streep door de plannen van Waterland hadden gezet voor wat betreft de bedrijfserven, konden wij nu wel onze bestuursverantwoordelijkheid nemen. Hieronder leest u tot welk akkoord dat heeft geleid. Vanavond wordt onze wethouderskandidaat Jaap Wortel benoemd.

Wij zijn trots op onze aankomende wethouder en hopen dat wij ook in coalitieverband veel kunnen bereiken voor Waterland.

Jaap Wortel woont in Broek in Waterland, is 53 jaar oud en is bedrijfseconoom. Hij heeft jaren gewerkt voor de gemeente Den Haag, onder andere als Algemeen Directeur van de dienst Stadsbeheer en als waarnemend gemeentesecretaris. Wij wensen Jaap heel veel succes!

Namens de fractie van GroenLinks Waterland,

Laura Bromet

SAMEN DUURZAAM VERDER

Inleiding
Sinds het uiteenvallen van de coalitie en het college van B&W van de gemeente Waterland in april 2008 is breed overleg gevoerd om te komen tot een stabiel meerderheidscollege. Dit nieuwe college moet kunnen rekenen op een samenwerking tussen partijen op basis van vertrouwen. Vertrouwen in elkaar, vertrouwen in een duurzaam Waterland en in een duurzame samenwerking.

Samenwerking in een collegiaal functionerend college van B&W. Samenwerking in een coalitie, waarin respect en ruimte voor elkaars opvattingen en de wil om er uit te komen leidend is. Dat vertrouwen en de wil tot samenwerking in het belang van een toekomstgericht bestuur in Waterland heeft geleid tot een overeenkomst tussen ABW, CDA en GroenLinks. Een combinatie die uitdaagt om de verdere ontwikkeling van Waterland richting te geven en zonodig bij te sturen. Dit onder het motto: Samen Duurzaam Verder.

Hoofdlijn
Het programma akkoord 2006 – 2010 blijft de basis voor de bestuurlijke koers. Dat neemt niet weg dat met het toetreden van GroenLinks tot het samenwerkingsverband, met name op het gebied van Ruimtelijke Ordening, bijstelling van beleid op onderdelen de uitkomst is van het gevoerde overleg en de daarin bereikte overeenstemming.

De visie op programma’s als Sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening, Onderwijs en Kinderopvang, Milieu, Veiligheid, Cultuur en Sport lopen zodanig parallel dat het beleid op deze onderdelen onverkort wordt voortgezet.

Door de raad vastgestelde kaders zijn - tenzij anders overeengekomen - leidend in het bestuurlijk handelen.

Continuïteit
De gemeente Waterland heeft in deze raadsperiode heel veel onderwerpen op de beleidsagenda staan die bepalend zijn voor de toekomst van Waterland. In de door de raad bepaalde speerpunten woningbouw, Galgeriet, Wijksteunpunten, Toerisme en Recreatie en Welzijnsvisie en hiermee samenhangende onderwerpen komt de bestuurlijke werklast tot uiting. Gezien de relatief korte resterende periode vraagt dit gegeven om continuïteit in de portefeuilleverdeling in het college en om invulling van de vacante wethouderspost op korte termijn met een korte inwerktermijn.

Bestuurscultuur
Een belangrijk onderdeel van de overeenkomst is de wil om tot realistische planning van majeure onderwerpen te komen, waarbij een omslag van inspanningsverplichting naar resultaatverplichting plaatsvindt. Wij stellen ons voor een overzicht van deze onderwerpen na bestuurlijke en ambtelijke toetsing aan de raad voor te leggen.

De samenwerkende partijen willen de verantwoordelijkheid raad - college duaal invullen, bij nieuw beleid burgers vooraf betrekken en bestuurskracht tonen door genomen besluiten voortvarend tot uitvoering te brengen.

Accenten Ruimtelijke Ordening
De samenwerkingspartners onderschrijven het belang voor Waterland van met name sociale woningbouw. De klokken staan niet gelijk in situaties, waarbij bouwlocaties buiten de Rode Contour rond de Waterlandse kernen aan de orde zijn. GroenLinks onderschrijft wel de locatie Bennewerf op Marken, maar niet de in het woningbouwprogramma 2006-2020 opgenomen locaties Ilpendam - Noord en Minneweg Noord op Marken. Beide locaties vallen binnen de Rijksbufferzone en het Nationaal Landschap Laag Holland.

Nu de nieuwe Wet op de Ruimtelijke Ordening op 1 juli 2008 van kracht wordt en o.a. deze beide locaties door het Rijk getoetst gaan worden aan het Nationaal Ruimtelijk Beleid is afgesproken de uitkomst hiervan leidend te laten zijn voor het gemeentelijk beleid. Onderdeel van deze afspraak is dat de gemeente het ministerie van VROM hiervoor benadert. Dit geldt ook voor ontwikkelingen zoals Camping jachthaven Uitdam, Hemmeland, Galgeriet en zonodig het bedrijfserf aan de Hoogedijk.

Over de bouwlocaties Ilpendam - Noord en Minneweg - Noord is de volgende afspraak gemaakt:
Opname van de locaties Ilpendam - Noord en Minneweg - Noord in de volgende versie van het woningbouwprogramma 2006-2020 wordt afhankelijk gesteld van besluitvorming door het Rijk inzake de ruimte voor woningbouw in de Rijksbufferzone. De eerstvolgende evaluatie van het woningbouwprogramma zal in verband hiermee plaatsvinden nadat het beleid hierover is vastgesteld. Indien realisering mogelijk blijkt en de gemeenteraad besluit deze locaties daadwerkelijk te gaan ontwikkelen zal GroenLinks zich constructief en positief opstellen.

Woonruimtebehoefte onderzoek
Afgesproken is dat de besluitvorming over de kaders die voortvloeien uit het woonruimtebehoefte onderzoek richtinggevend is voor de categorieën in het woningbouwprogramma.

Camping jachthaven Uitdam
De door de raad in 2003 bepaalde kaders blijven onverkort van kracht

Hemmeland
Voor de jachthaven en het plan voor een hotel in het recreatiegebied Hemmeland is de Stedenbouwkundige visie de basis, met dien verstande dat:
Het hotel maximaal 4000 m2 BVO heeft.
De vraag of één of twee bouwvolumes acceptabel zijn als vrije kwestie wordt beschouwd.

Overeengekomen op 24 juni 2008.