Reactie GroenLinks Waterland op het programma-akkoord Samen aan de slag

Voor ons ligt het programma-akkoord Samen aan de slag.

Wij kunnen ons vinden in een groot gedeelte van het programma-akkoord. Als alles uit dit akkoord daadwerkelijk gerealiseerd kan worden de komende vier jaar, zal een groot aantal wensen van GroenLinks uit de afgelopen perioden verwezenlijkt worden: minder mensen zonder werk, wijksteunpunten in Broek, Ilpendam en op Marken, een brede school in Ilpendam, een nieuwe Gouwzeeschool in Monnickendam, woningen voor starters en senioren in bijna alle kernen, aandacht voor duurzaamheidbeleid, en toerisme als speerpunt van beleid. Verder zijn we blij dat onze roep om visie, vooral op het gebied van welzijn, de brandweer en het toerisme de komende vier jaar eindelijk beantwoord zal worden.

Maar zijn we dan helemaal tevreden, en van een kritische fractie ineens een groep jaknikkers geworden? Nee, want dan had niets ons in de weg gestaan aan dit college deel te nemen. Halverwege zijn wij opgestapt uit de coalitieonderhandelingen, omdat ons bleek dat het CDA en het ABW er alles aan gelegen was een bedrijventerreintje in de Monnickenmeer te vestigen, ondanks onze lijst met alternatieve locaties voor dit bedrijventerrein. Wij zijn diep teleurgesteld in de PvdA, de partij die programmatisch zo dicht bij ons staat, maar die, om ons onbegrijpelijke redenen, keer op keer afstand hield van GroenLinks

Tijdens de onderhandelingen dacht ik terug aan onze campagne: met zijn allen op de foto voor een onaangetaste Monnickenmeer, stond diezelfde foto, maar dan met de PvdA, ook niet week in week uit in de Prettig Weekend?

De PvdA noemt het akkoord over een bedrijventerrein in de Monnickenmeer een gevolg van een constructief overleg met ABW en het CDA, maar als zij constructief met GroenLinks hadden overlegd, had de Monnickenmeer wél groen kunnen blijven. De Pvda zegt nu over haar eigen schaduw te durven heenstappen, maar waarom heeft de PvdA dit niet al ruim voor de verkiezingen gedaan? Eerst stemmen winnen op een belangrijk item en dat vervolgens ter zijde schuiven, zou dat de PvdA-kiezer het gevoel geven dat beslissingen bij de PvdA in goede handen zijn?

Buiten dat vindt GroenLinks dat de coalitie bovendien het grote risico neemt de woningbouw op het Galgeriet opnieuw te vertragen, door voor bedrijventerreinen te kiezen op locaties die midden in de bufferzone van het Nationaal Landschap liggen. Beter was het geweest gebieden aan te wijzen die buiten deze bufferzone liggen. Het is vaker gebeurd: de gemeente Waterland wil net iets te veel, en wordt daarvoor teruggefloten door de hogere overheden. Met alle vertragende gevolgen van dien.

GroenLinks is in slechts vier gemeenten in Nederland groter dan in Waterland, en dat is niet voor niets. Waterlanders waarderen hun leefomgeving, en velen vinden het behoud van het groen in het Nationaal Landschap waarin ze wonen belangrijker dan wat dan ook. Daarbij willen wij een betrouwbare politieke partij zijn: als we zeggen dat we de Monnickenmeer groen willen houden, komen we daar niet op terug. Wij weten waarom we met drie dikke zetels in de raad zijn gekozen, en we willen het vertrouwen dat de kiezers in ons hebben gesteld niet beschamen. Liever kijken we onze kiezers recht in de ogen, dan dat we met buikpijn deelnemen aan een college dat anders denkt over de invulling van het Nationaal Landschap waarin we hier wonen.

Natuurlijk vinden we het ontzettend jammer dat we na een goede campagne en een winst bij de verkiezingen niet kunnen deelnemen aan het college. Na een zeer zorgvuldige selectieprocedure, hadden wij met trots onze wethouder naar voren willen schuiven: een kandidaat met ontzettend veel bestuurlijke ervaring en bewezen competenties.

Toch zijn we blij dat we trouw hebben kunnen blijven aan onze principes, al moeten we het nu doen met een plek in de oppositie.

Gaan wij nu vier jaar kritiek leveren en dwars liggen?

We zijn het niet van plan. Het programma-akkoord is een akkoord op hoofdlijnen, waarin zelfs de hoofdlijnen nog niet allemaal geconcretiseerd zijn. Wij denken graag mee bij de invulling van het akkoord, maar verwachten dan wel dat onze inbreng de aandacht krijgt die ze verdient. Naast het programma-akkoord zelf, hebben wij nog een heleboel ideeën over hoe Waterland er in de toekomst uit zou moeten zien. Wat ons betreft blijven dat geen beloften uit onze verkiezingsfolder, maar zullen wij onze idealen uitwerken in een stroom aan initiatiefvoorstellen. U hoort nog van ons!

Namens de fractie van GroenLinks Waterland, Laura Bromet