Resort Uitdam onzichtbaar achter groen

Johan Moes - Noordhollands Dagblad 

Als vakantieresort Poort van Amsterdam in Uitdam klaar is, moet van de recreatiewoningen vanaf de verbindingsdijk naar Marken en de Waterlandse Zeedijk zo weinig mogelijk te zien zijn.

De gemeente Waterland wil met eigenaar Europarcs in gesprek over het onzichtbaar maken van het resort door middel van een groensingel. Dat blijkt uit antwoorden van het college van b en w van Waterland op vragen van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad.

GroenLinks constateerde een paar weken geleden tot haar verdriet dat het landschap van de Nespolder bij Uitdam drastisch aan het veranderen is door de bouw van het recreatiepark. De partij heeft in het verleden steeds geprobeerd om de nieuwe bebouwing op het vakantiepark zo laag mogelijk te houden en zo het effect op het landschap te beperken.

Maar dat is niet gelukt. „Nu de bouw van het resort behoorlijk op gang is gekomen, is duidelijk dat het park een grote impact heeft op de omgeving. Op de dijk, zowel vanaf Marken als vanaf Monnickendam, zie je de huizen al van ver boven alles uitsteken”, aldus GroenLinks, die van het college wilde weten of er een groenplan is waarbij de bebouwing uit het zicht gehaald wordt, bijvoorbeeld met een groene singel om het park heen.

Volgens b en w is er bij het maken van het totaalplan inderdaad voorzien in een groenplan, zo laten zij weten. Hoe dat er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk, maar het college laat weten daarover voor 1 september met Europarcs in gesprek te willen. Dan wordt ook besproken wanneer het groenplan wordt uitgevoerd.