Afvalinzameling blijft echter een strijdpunt tussen WaterlandNatuurlijk en de VVD en de andere partijen. In mei probeerden de eerste een meerderheid voor een motie te krijgen om te stoppen met afvalscheiding. Gelukkig kreeg die geen meerderheid en is nu wel het voorstel voor ondergrondse containers in de binnenstad door de raad. De containers moeten nog aanbesteed worden, dus het duurt nog even, maar de kogel is door de kerk. Geen vuilniszakken meer in de historische binnenstad. De verkeerssituatie rondom de tijdelijke huisvesting van de Havenrakkers in Broek en de locatie in Uitdam voor statushouders. Beide locaties zijn niet ideaal, maar er zijn geen alternatieven.

Consensus was er wel tussen de onderhandelende partijen over bijvoorbeeld de begroting en de jaarrekening van de Veiligheidsregio. De bestemmingsreserve die de Veiligheidsregio heeft opgenomen in de ontwerpbegroting vonden Waterland Natuurlijk, GroenLinks, PvdA en VVD niet duidelijk genoeg onderbouwd. Ten behoeve van verbouwingen voor hybride werken, vond men een onduidelijke formulering en dat leidde tot een amendement op de zienswijze van het colleg. CDA en D66 stemden tegen, maar zijn er wel voor dat er regels opgesteld worden voor het aanhouden van reserves in gemeenschappelijke regelingen, zoals de Veiligheidsregio.

Veel jaarstukken op de juniagenda. Zo ook van de Vervoerregio en de jaarstukken voor de gemeenschappelijke regeling GGD. Omdat in mei al de kadernota behandeld werd en de GGD met een nieuw plan komt (GGD 3.0), hield de raad haar commentaar nog even voor zich.
Een nieuwe Adaptieve Fysieke Afsluiting op de Hofbrug in Ilpendam (AFA) is bij motie door de raad afgedwongen, nadat het college die wilde schrappen uit de begroting. Het kredietvoorstel lag deze maand voor. Daar was natuurlijk weinig bezwaar tegen. Wel werden er vragen gesteld over de mogelijkheid om het aantal ontheffingen te verkleinen. Het college kwam voor de raadsvergadering met nadere informatie. De verwachting is dat veel uitgereikte transponders al niet meer in gebruik zijn. Met de landelijke verplichting om ook met trekkers kenteken te voeren, zullen we straks een beter beeld krijgen van het aantal ontheffingen. Ook al omdat alle personenauto’s een nieuwe ontheffing moeten aanvragen.
De begroting van het recreatieschap Twiske-Waterland kon op een pleidooi voor de natuurwaarde van het Twiske rekenen van Waterland Natuurlijk en een verbod op grootschalige festivals. Daar kon GroenLinks natuurlijk mee instemmen. We wachten het beloofde onderzoek ernaar af.
Ons raadslid Sport Daan van den Eeckhout stelde vragen naar aanleiding van het Beheerplan Buitensport, onder meer over de kosten van renovatie versus die van vervanging van kunstgrasvelden. Wethouder Boland zegde daarop toe om na de zomer met een vernieuwingsplan te komen voor de velden.