Op 5 juni (een woensdagavond, uniek, maar dit kwam door de verkiezingen voor het Europees Parlement die op donderdag 6 juni plaatsvonden) werden er vragen door de PvdA gesteld over de dijkversterking bij Marken en de helaas stukgelopen samenwerking tussen Rijkswaterstaat en de eilandraad Marken. Die avond werd ook besloten om het krediet beschikbaar te stellen om de toplagen van vier kunstgrasvelden beschikbaar te stellen, hierdoor kan er na de zomer weer goed gespeeld worden op de Waterlandse velden!
Op 13 juni werd er wederom ingesproken over de dijkversterking Marken door de Eilandraad, een duidelijk signaal vanuit de gemeente richting Rijkswaterstaat was de oproep. Ons raadslid Barend Klein Haneveld werd na zijn rentree in onze raad ook werd benoemd tot de vertegenwoordiger van de gemeente Waterland in de vervoerregio. Raadsbreed werd er ingestemd met het bestemmingsplan voor de KEBO locatie in Broek in Waterland. Een mooi en passend plan waarvan we van harte hopen dat het snel tot uitvoering zal komen.
Ook werden de nieuwe leden van de commissie ruimtelijke kwaliteit raadsbreed benoemd (dit was voorheen de welstandscommissie).
Voor de veiligheidsregio en het recreatieschap Twiske-Waterland werd ingestemd met de aangepaste gemeenschappelijke regeling, het jaarverslag 2023 en de zienswijze op de (ontwerp)begroting.
Wat betreft de voortgang van woningbouw op het Galgeriet in Monnickendam lag er de keuze voor om het aan te leggen verwarmingssysteem (Thermische Energie uit Oppervlaktewater (TEO)) door de ontwikkelaars aan te laten leggen, gelukkig stemde alle partijen behalve de VVD en WaterlandNatuurlijk voor deze overdracht zodat er geen vertraging zou ontstaan. Ook een VVD/WaterlandNatuurlijk motie om alsnog de wijk met een gasnetwerk aan te leggen werd gelukkig verworpen door alle andere partijen in de gemeenteraad.
Het college was inmiddels voortvarend aan de slag gegaan met de liggelden voor historische schepen in de haven van Monnickendam dus een motie was niet meer nodig. Ten slotte stemde de gehele raad in met het nieuwe grondbeleid van onze gemeente waarin zelfbewoningsplicht, recht van eerste koop en de verhouding 30 procent sociaal, 30 procent betaalbaar en 40 procent vrije sector definitief zijn vastgelegd. We zijn er trots op dat we dit samen met de PvdA voor elkaar hebben gekregen, meer bereikbare woningen voor starters en senioren komen zo weer en stap dichterbij.
Eind juni en begin juli was het tijd voor de behandeling van de jaarrekening 2023 en de voorjaarsnota 2024, daarnaast werden alle andere resterende punten van het politieke seizoen afgehandeld. De Jaarrekening 2023 werd op 5 juli raadsbreed vastgesteld, dit om de termijn voor het inleveren bij de provincie te halen. Op 11 juli werden dan de laatste besluiten door de raad genomen.
Er werd ingesproken door bewoners van Marken die zich zorgen maken over het bouwplan op hun terp en door de initiatiefnemer van de bouwplannen op jachthaven Marina in Monnickendam. De gewijzigde voorjaarsnota waarin de bezuinigingen op het zwembad en schoolzwemmen en muziekonderwijs gelukkig waren verdwenen werd raadsbreed aangenomen. Voor het wijzigen van de bestemming van een huis aan de Havenstraat staakte de stemmen dus dit besluit zal in september opnieuw aan de raad worden voorgelegd.
Het krediet voor het vervangen van de kademuur aan de Beestenmarkt in Monnickendam werd ook raadsbreed vastgesteld.
Voor het nieuwe verenigingsgebouw op het Galgeriet werd het besluit genomen om de muziekvereniging het beheer te laten doen. Hiermee kan dit verenigingsgebouw dit najaar van start. Voor bouwplannen op de rijperweg in Uitdam en de Groote noord in Monnickendam was ook geen tegenstem te horen. De financiële stukken van het Waterlands archief en de omgevingsdienst IJmond konden ook op algehele goedkeuring rekenen.
Het sportdebat gaf geen aanleiding om een motie in te dienen, het college heeft de signalen over de tariefstelling en inzet op breedtesport goed opgepikt. De raad deed nog een formele uitspraak over de dijkversterking Marken zodat de burgemeester daarmee richting Rijkswaterstaat kon om een duidelijke boodschap over waterveiligheid en het informeren van de bewoners van Marken af te geven.
Ten slotte installeerde de raad de nieuwe wethouder financiën namens de VVD, raadslid Jairo Oranje. daardoor werd er ook een nieuw raadslid voor de VVD geïnstalleerd.
We hebben dus de nodige groene en linkse zaken veilig kunnen stellen en zetten ons schrap voor de behandeling van de begroting 2025 komende november, daar zullen de echte keuzes gemaakt moeten worden om voor de komende jaren een sociaal en groen Waterland in stand te kunnen houden.