Maar het nieuwe jaar begon ingetogen tijdens de voorbereidende vergadering van 20 januari 2022, met de herdenking van het overleden raadslid en raadsvoorzitter, Hans de Jong. Uit de emotionele bijdrages van de fracties bleek dat Hans een verbinder was in de raad maar vooral een geliefd persoon bij alle collega’s.

Na deze emotionele herdenking was het “back to business” en er stond meteen een belangrijk onderwerp voor de GroenLinks fractie op de agenda; de duurzaamheidslening. GroenLinks vind het belangrijk dat woningbezitters met een lager inkomen de kans krijgen te investeren in het verduurzamen van hun huis, dat wordt door deze lening mogelijk wordt gemaakt. Met deze lening kunnen inwoners een investering zoals isolatie of zonnepanelen financieren die ze vervolgens weer terug kunnen verdienen met kostenbesparing op de energierekening. Voor de gemeente zijn de kosten en het risico beperkt, kortom een win-win besluit, de raad keurde de verordening goed, dus die hebben we vast binnen in 2022!

De gemeenteraad leek deze maand wel een beetje op de board van een bank want naast de duurzaamheidslening moest er ook een besluit komen over de starterslening, die inwoners met een lager inkomen moet helpen om een huis te kunnen kopen in Waterland. GroenLinks pleit al jaren voor de starterslening en we zijn dan ook erg blij dat alle fracties het mede door ons ingediende plan nu steunen. Het voornaamste twistpunt was het bedrag dat de gemeente in eerste instantie beschikbaar zal stellen. Dit begon bij €200.000 werd toen €300.000 en uiteindelijk €400.000 in het voorstel. Maar voor een meerderheid van VVD, D66 en WaterlandNatuurlijk was dit nog niet genoeg, zij dienden een motie in om een onbeperkt bedrag voor startersleningen beschikbaar te stellen. GroenLinks is blij met dit enthousiasme, maar vonden dit plan wel te ver gaan. Waterland is nu de enige gemeente in Nederland zonder beperkingen aan de hoeveelheid krediet die we verschaffen, wij hadden liever eerst de voortgang geëvalueerd, om dan eventueel het bedrag te verhogen. In theorie is het risico voor de gemeente laag, aangezien de leningen onder de nationale hypotheek garantie vallen, maar toch zouden we liever eerst eens goed kijken hoe deze lening uitpakte, voor de markt, bewoners, en de gemeentefinanciën, we houden het in de gaten!

Naast nog wat hamerstukken stond in januari verder nog het vaststellen van het gezondheidsbeleid 2022-2026 op de agenda. Het college heeft hier veel werk van gemaakt en komt met een uitgebreid pakket aan maatregelen op het gebied van sport, gezondheidszorg en gezonde lifestyle voor jong en oud. Ons duoraadslid Daan van den Eeckhout, die als professional in de sportwereld werkt complimenteerde het college met deze gedegen en ambitieuze beleidsnota. Als kers op de taart verzekerende het college de raad ervan dat de plannen van FC Volendam, om ook Waterlandse bewoners uit te nodigen voor activiteiten rondom gezondheid en sport, van harte door de gemeente ondersteund worden. Voor vele van onze inwoners is de Club van onze buren toch ook een beetje onze trots!