Een sociale gemeente

Wij willen dat iedereen in onze gemeente een gezond en prettig bestaan kan opbouwen. Iedereen doet mee. De inwoners van onze gemeente die ondersteuning nodig hebben om volwaardig te kunnen participeren in onze samenleving, kunnen op ons rekenen. Er wordt extra geld opgenomen voor jongerenwerk en sociaal maatschappelijk werk. De sociale wijkteams en het jeugdteam worden versterkt. We gaan meer investeren in preventief beleid. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Een gezond bestaan betekent ook een goede toegang tot sport. We zorgen dat iedereen mee kan doen door middel van de sportpas en we zorgen voor goede sportfaciliteiten door een nieuwe duurzame sporthal te bouwen op het Marijkeveld.
De pilaren van een sociale gemeente zijn de sociaal-culturele voorzieningen. Extra aandacht gaat daarom uit naar de dorpshuizen in de kernen en het verbreden van de maatschappelijke functie van de bibliotheken.

Een groene gemeente

Groen is nodig om de klimaatverandering het hoofd te bieden. We blijven in navolging van de Regionale Energie Strategie plekken onderzoeken waar we energie op kunnen wekken. Hoewel hierover geen akkoord is bereikt met VVD en WaterlandNatuurlijk, zal GroenLinks zich blijven inzetten voor het uitbreiden van windenergie. Daarnaast ondersteunen we inwoners bij de energietransitie, zowel financieel als praktisch. Financieel reserveren we om te beginnen 400.000 euro voor het duurzaamheidsfonds, waarmee we het isoleren en gasloos maken van woningen stimuleren. Praktisch maken we het gemakkelijker woningen in beschermd stads- en dorpsgezicht te verduurzamen en maken we afspraken met woningbouwcorporaties over verduurzaming van hun woningbestand. Bovendien verkleint de gemeente haar eigen voetafdruk, door maatschappelijk verantwoord in te kopen.
Groen zorgt ook voor fijne, leefbare en gezonde wijken en kernen. Door het planten van bomen, ontstenen van de gebouwde omgeving en het in stand houden en waar mogelijk uitbreiden van het groen, verhogen we de biodiversiteit en maken we de gemeente klimaatbestendig.

Een gemeente waar het goed wonen is

Woningen moeten betaalbaar en bereikbaar zijn voor alle inwoners. We zorgen voor meer woningen voor lagere en middeninkomens, door in nieuwbouwprojecten uit te gaan van 30% sociale huur, 30% betaalbare koop en middenhuur en 40% vrije sector (in plaats van de huidige verdeling 30% sociale koop/huur, 10% sociale huur/koop plus en 60% vrije sector). We gaan specifiek bouwen voor ouderen en jongeren. Voor de ouderen worden alternatieve woonvormen, zoals knarrenhoven, gestimuleerd en worden pre-mantelzorgwoningen mogelijk gemaakt om doorstroom op de woningmarkt te bevorderen. Op korte termijn gaan we op zoek naar locaties voor tijdelijke woningen. Op lange termijn streven we naar het bouwen van 700 woningen. GroenLinks zal hierbij vol inzetten op woningbouw binnen het bestaand bebouwd gebied.

We zijn tegen woningbouw in het groen, maar hebben een compromis gesloten met de partijen WaterlandNatuurlijk en VVD die twee projecten graag een kans willen geven (Ilpenstein en een klein projectje in Overleek). Met grote mitsen en maren. Het moet passen in het landschap, de ontsluiting moet geregeld worden en het moet een toegevoegde maatschappelijke waarde hebben. Het plan Ilpenstein past moeilijk in de kaders van de provincie, maar we hebben afgesproken dat we toetsing door de provincie ondersteunen.

Een circulaire gemeente

Betere afvalscheiding zorgt voor een beter hergebruik van grondstoffen. Daarnaast maken we het gemakkelijker om afval goed te scheiden door in elke kern een vast punt voor tuinafval te creëren en een mobiel punt bijzondere afvalsoorten te laten ophalen zoals klein chemisch afval en kleine huishoudelijke apparaten.
GroenLinks is ervan overtuigd dat er in de gemeente Waterland geen geschikte plek is voor een moderne milieustraat met ruime openingstijden en passend binnen de huidige begroting. VVD en WaterlandNatuurlijk denken hier anders over. Daarom is afgesproken wel de eerder door de raad aangenomen motie uit te voeren, waarin door CDA, VVD en WaterlandNatuurlijk de opdracht werd gegeven de procedure voor het ontwerp-bestemmingsplan te starten voor een milieustraat in Katwoude. Echter, het definitieve besluit over een mogelijke vestiging van een milieustraat in Katwoude hangt af van de uitkomsten van een haalbaarheidsonderzoek. Het haalbaarheidsonderzoek vergelijkt de locatie in de Purmer met de locatie in Katwoude op de volgende gebieden:

  • Kosten: het in kaart brengen van de kosten voor inwoners en gemeente en dekking daarvan;
  • Dienstverlening en serviceniveau: onder andere wachttijden en openingstijden;
  • Het realiseren van een volwaardige milieustraat die alle afvalsoorten kan verwerken;
  • Verkeerssituatie: verkeersveiligheid en aanrijtijden vanuit alle kernen;
  • Beeldkwaliteit: passend binnen het huidige beeldkwaliteitsplan;
  • Mogelijkheden voor circulair centrum: bijv. tweede leven voor ingeleverde tafels/stoelen.

Een verantwoordelijke en betrokken gemeente

Bij verantwoordelijkheid hoort het luisteren naar de inwoners. Dit doen we door middel van meer burgerparticipatie en door de verbetering van de bereikbaarheid van de gemeente. Bij verantwoordelijkheid hoort ook financiële verantwoording. Wij zorgen daarom voor een sluitende begroting en een degelijke financiële discipline.

Foto Omroep Pim