Donderdag 22 februari 2007 zal GroenLinks Waterland onderstaande motie in stemming brengen.
GROENLINKS
Motie 'Niet persoonlijk oordeel maar wet is leidend'
De Gemeenteraad van Waterland in vergadering bijeen op 22 februari 2007,
Overwegende:
- dat artikel 1 van de grondwet luidt:
"Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan."
- dat het bij wet geregeld is dat homoseksuelen via het zogenaamde 'homohuwelijk' het recht hebben te huwen
- dat het voltrekken van huwelijken, dus ook de zogenaamde 'homohuwelijken', tot een onlosmakelijke taak van een ambtenaar van de burgerlijke stand behoort
- dat het daarom geen pas geeft burgers met gelijke rechten ongelijk te behandelen, bijvoorbeeld door de één een huwelijk te ontzeggen en de ander wel in de echt te verbinden
Voorts overwegende
- dat het coalitieakkoord tussen CDA, PvdA en ChristenUnie de mogelijkheid creëert voor ambtenaren van de burgerlijke stand om met beroep op gewetensbezwaren te weigeren om het zogenaamde 'homohuwelijk' te voltrekken, getuige H VI, bepaling 11 van het coalitieakkoord:
"11. Overeenkomstig het destijds geformuleerde beleid brengt zorgvuldige omgang met
gewetensbezwaarde ambtenaren van de burgerlijke stand met zich dat in onderling
overleg in plaats van de gewetensbezwaarde een andere ambtenaar van de burgerlijke
stand een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht voltrekt, mits in elke gemeente
de voltrekking van een dergelijk huwelijk mogelijk blijft.(...)"
besluit het college op te dragen
- om in de instructies, taakomschrijving en reglement uitdrukkelijk op te nemen dat een huwelijksambtenaar alle wettige huwelijken dient te voltrekken.
- Om de onderschrijving van die taak tot een expliciet deel van vacatures en sollicitatieprocessen te maken, in dier voege dat het weigeren of niet accepteren van de bepaling diskwalificerend werkt voor de sollicitant
- Bij het kabinet dit standpunt kenbaar te maken en te pleiten voor het intrekken van de uitzonderingsbepaling zoals opgenomen in Hoofdstuk VI, (bepaling 11) van het regeerakkoord.
Toelichting:
Nu de openstelling van het huwelijk voor mannen- en vrouwenparen al ruim vijf jaar achter ons ligt en er nieuwe overeenkomsten worden opgesteld met trouwambtenaren, is er geen enkele reden om bij specifieke vormen van het huwelijk anders te handelen.
Het huwelijk tussen homoseksuelen is niet anders voor de wet dan het huwelijk van heteroseksuelen. Het is daarom zeer merkwaardig om bij een specifieke vorm gewetensbezwaren te erkennen. Hier geeft het regeerakkoord een verkeerd signaal: Niet-christelijken mogen niet discrimineren, christenen wel. Burgers mogen niet discrimineren, ambtenaren wel.
Een ambtenaar van de burgelijke stand is gehouden de wet uit te voeren. Als die wet zaken toestaat waarmee hij/zij naar geweten niet kan instemmen, dan is die persoon niet geschikt voor de functie van ambtenaar.
Het gaat niet aan om in de functie van ambtenaar een oordeel over de keuzes van burgers te hebben, zolang deze keuzes niet tegen de wet ingaan.
Als we de redenering van het kabinet volgen zou een ambtenaar een bouwvergunning voor een kerk kunnen weigeren, omdat hij principieel tegen het instituut kerk is. Of zou een atheïstische ambtenaar kunnen weigeren een huwelijk te voltrekken tussen christenen.
Of een vegetarische ambtenaar een vestigingsvergunning voor een slagerij....etc...
GroenLinks vindt dat er (juist in deze tijd van oplaaiende intolerantie jegens- en discriminatie van homo's) stelling genomen moet worden, en dat het knabbelen aan moeizaam verworven rechten ongepast is. Een overheid die toestaat dat ambtenaren een homohuwelijk weigeren te voltrekken, schept een klimaat dat discriminatie legitimeert.
En gaat over tot de orde van de dag,
Andre Montauban, Laura Bromet, Frans Ronchetti