Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks bezoekt op 4 maart duurzame en innovatieve landschapsbeheerprojecten op Marken en in Landsmeer en Purmerend.

Op 4 maart brengen Laura Bromet, inwoonster en wethouder van de gemeente Waterland en kandidaat voor de Tweede Kamer-fractie van GroenLinks en Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, een werkbezoek aan Waterland. Ze beginnen op Marken, bezoeken daarna het veenweidegebied in het Twiske aan de kant van Landsmeer en eindigen hun tocht in Waterland voor behoud en versterking van de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarden in de regio Zaanstreek-Waterland bij het bedreigde Beusebos in Purmerend.

Het programma ziet er als volgt uit.
Aankomst 09.45 uur op Marken. Melkveehouder Wim Terlouw geeft uitleg over de rol van agrariërs bij landschapsbeheer op Marken en het weidevogelbeheer. Jaap Visser geeft uitleg over het zonne-energie project van "Zon op Marken".
Lunch in de kantine van Atletiekclub Waterland aan de rand van Recreatiegebied “Het Twiske” in Landsmeer.  Jan van Steijn geeft uitleg over het onderhoud van het veenmosrietland op Ratteneiland dat al 35 jaar  door vrijwilligers wordt uitgevoerd. Ron van ’t Veer geeft een presentatie over een innovatieve oplossing voor CO2 opslag in het laag/hoogveen en duurzaam beheer van het veenweidegebied;
Daarna bezoekt Eickhout de gemeente Purmerend met aandacht voor het Beusebos;
Om 15.30 uur zal hij samen met Laura Bromet (wethouder gemeente Waterland) een statement afleggen in het “Stamhuis” aan de Kaasmarkt  in Purmerend.    

Achtergrondinformatie

Is ons beeld van het veenweidegebied niet gedateerd?
In Waterland hebben de bewoners in het verleden, in hun strijd tegen het water, het veen vergaand ontwaterd, waardoor het inklonk. Dit beeld van het veenlandschap dateert uit de jaren ‘60. Dit landschap werd het doel van landschap Laag-Holland, met als belangrijk onderdeel de veenweiden. Door bebouwing en landbouw is de bodemdaling inmiddels doorgegaan. Hierdoor verdwijnt het veen, en vindt veel CO2 productie plaats en het kost veel geld en inspanning om dit proces te vertragen.

Kan het aangetaste veenlandschap van Zaanstreek-Waterland niet beter op een natuurlijke manier vervenen?  De omgang met het huidige veenweidegebied staat op gespannen voet met de aard van de veehouderij en het landschapsbeheer. Bescherming van het veenweidegebied is onrendabel. De CO2- en stikstofuitstoot is nog altijd te groot en de bodem blijft dalen. Daardoor leven we in een levensgevaarlijke badkuip onder de permanente dreiging van het water.

GroenLinks wil lokale energie initiatieven steunen met kennis en subsidie.
De isolatie van woningen levert nog steeds het rendement op in relatie met energiebesparing. Daar kan zonne-energie als onuitputtelijke en gratis bron een bijdrage aan leveren. Op Marken en in Broek in Waterland hebben inzet van burgers met kennis en met behulp van professionele partijen geleid tot de aanleg van 262 respectievelijk [aantal, Johan] zonnepanelen op de daken van boerenschuren.

GroenLinks wil de cultuurhistorie zeker niet aan de kant zetten. Cultuurhistorie en weidevogelbe-heer bieden mogelijkheden om te voldoen aan het beeld van het Hollandse polderland. Grote delen van het gebied kunnen beheerd blijven als veenweidegebied met de daarbij behorende vogelpopulatie. Voor het weidevogelbehoud is aangepast beheer nodig. Dat dit mogelijk is laat het beheer op Marken zien waardoor de gruttostand zelfs toeneemt: het zogenaamde wonder van Marken.

Bericht voor de redactie
U bent op 4 maart van harte welkom het bezoek aan Waterland van Europarlementariër Bas Eijckhout van GroenLinks bij te wonen en daarvan verslag te doen in uw medium. Voor vragen kunt u terecht bij Johan Lok, campagneleider GroenLinks, via 06 48 63 34 15.