In de afgelopen raadsvergadering stond het vaststellen van het Stedenbouwkundig Programma van Eisen voor het woningbouwproject ’t Schouw te Watergang op de agenda. Hieronder kunt u de bijdrage van GroenLinks aan het debat teruglezen.
Wat is de combinatie de Dollard/het Schouw op dit moment: een bedrijventerrein, 6 woningen langs de Kanaaldijk, een transportbedrijf en een aantal woonboten. Met de kern Watergang is geen enkele ruimtelijke relatie, zoals het voorgelegde rapport zelf stelt. Wat wil het College op deze plek ? We krijgen hier en voorstel om de zojuist beschreven locatie om te turnen tot de 10e woonkern van de gemeente Waterland.
GroenLinks is tegen bouwen in het groen, en tegen deze lo9catie in het bijzonder, hetgeen we in ons verkiezingsprogramma en ook bij behandelingen van het gemeentelijk Woningbouwprogramma altijd duidelijk hebben aangegeven. Het is de verkeerde plek, aan de rand van Natura2000 gebied. Nog net niet erin, maar het Natura2000 gebied het Varkensland heeft de kleine groene buffer die nu nog resteert hard nodig.
Ook alle sociale argumenten voor woningbouw ontbreken op deze plek volledig. Het zal niet bijdragen aan het in stand houden van het voorzieningenniveau van een bestaande kern of om de vergrijzing in een bestaande kern tegen te gaan. Hier worden tientallen woningen in het groen weggezet voor mensen die voor elke boodschap, elke schoolgang of bezoek aan een sportclub de auto zullen (moeten) pakken.
Ja, maar we moeten de doelstellingen van Waterlands Wonen toch halen, is een vaak gehoord argument ? Is dit College dan niet bij machte over de hekjes van de eigen gemeentegrens heen te kijken ? Nog geen kilometer verderop is de gemeente Amsterdam al jaren bezig met uitvoering van de woningbouwlocatie Elzenhagen. Een locatie met woningen in dezelfde segmenten van de markt als beoogd op het Schouw, alleen veel grootschaliger, met wél de voorzieningen (winkels, Noord-Zuidlijn) die voor nieuwbouwprojecten noodzakelijk zijn. De realisatie van dit project loopt door de stagnerende markt echter langzamer dan gepland. En dan gaat de gemeente Waterland, op bijna loopafstand hiervandaan, een losse wijk midden in het groen planten ?
GroenLinks is niet bijster optimistisch ten aanzien van het ruimtelijk beleid dat het nieuwe kabinet voorstaat. Maar er zijn in de hoogste organen van de landelijke overheid wel gezaghebbende personen die luid waarschuwen tegen het type plannen dat we hier vanavond bespreken. Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol heeft onlangs nog fel bepleit dat Nederland moet stoppen met bouwen in het groen, en alle energie moet steken in de bestaande bebouwde omgeving. Ik raad het College aan haar advies, in het rapport ‘prachtig Compact NL’ te lezen, en ter harte te nemen bij het – samen met de buurgemeenten – oplossen van het woningbouwvraagstuk in de regio.
Kortom, er zijn legio argumenten om tegen deze woningbouwlocatie te zijn, en GroenLinks spreekt de hoop uit dat ook andere partijen inzien dat de balans tussen gewenste woningbouw enerzijds en (het voorkomen van) aantasting van landschap/natuur anderzijds, door dit plan zeer eenzijdig in het nadeel van de laatste uitvalt.
Vervolgens werden D66 en PvdA aangesproken op het uit het oog verliezen van het groenbehoud, zoals dat nog wel in de verkiezingsprogramma's terug te vinden was.
Nogmaals werd bevestigd dat ons raadslid Jaap Wortel destijds als wethouder tegen dit voorstel gestemd heeft.
Duo-raadslid GroenLinks Waterland
In de raadsvergadering van 4 november 2010 is dit voorstel aangenomen ondanks de tegenstemmen van de fracties van GroenLinks, CDA, SP
de motie van GroenLinks, SP en CDA om het plan minder ingrijpend te maken voor de lintbebouwing werd aangenomen!