Op de Raadsagenda van 19 november jl. stond een bespreking van de kadernotitie “Cultuur in Waterland 2010 – 2014 ”. Het bijzondere van deze notitie is dat hij vooral een neerslag is van de inbreng van betrokken burgers. Dit was ook de bedoeling, het beleid zou tot stand zou moeten komen “van buiten naar binnen”.
Als GroenLinks fractie hebben we vol overtuiging meegedaan aan dit traject. De gedachte dat burgers zoveel mogelijk vanaf het begin bij beleidsontwikkeling betrokken moeten zijn is ons uit het hart gegrepen.
De bijeenkomsten met vertegenwoordigers uit het culturele veld vonden plaats op 16 september en 12 oktober jl. Daar is gesproken over cultureel erfgoed, beeldende kunst, amateurkunst, kunsteducatie en professionele podiumkunsten. In de kadernotitie zijn vervolgens doelstellingen en actiepunten vastgelegd.
Het was donderdag aan de Raad om te discussiëren over welke actiepunten de meeste prioriteit moeten krijgen. In principe verdienen naar onze mening alle actiepunten de aandacht. Maar onze fractie heeft er speciaal voor gepleit om te komen tot de organisatie van een cultuurplatform . In zo’n platform kunnen jaarlijks vertegenwoordigers uit het culturele veld bijeenkomen en hun zegje doen over een thema. Zo blijft er een levend debat en is er steeds een moment waarop de gemeente voeling kan houden met het culturele veld. Het evalueren van het cultuurbeleid kan een vast agendapunt zijn voor zo’n platform. De discussie over het cultuurbeleid wordt dan gevoerd door de direct betrokkenen en de gemeente blijft inhoudelijk op afstand. En zo hoort het ook naar onze opvatting. Het bestuur is er niet om te sturen maar om te faciliteren, te werken aan voorwaarden waarbinnen het culturele leven in volle vrijheid kan opereren. Tot die voorwaarden hoort ook het inzetten van de gemeentelijke website als communicatiemiddel ten behoeve van culturele activiteiten en het geven van voorlichting over subsidiemogelijkheden (een subsidiekaart). Ook vinden we het belangrijk dat de gemeente erop toeziet dat er een gesprek komt met voor- en naschoolse opvang vanuit een cultureel perspectief. En er moet aandacht komen voor expositieruimte bij nieuwbouw. Het gaat er ons daarbij vooral om dat bij nieuwbouw ( bv. brede scholen) er gekeken wordt naar de mogelijkheid van multifunctionele ruimtes die ook hiervoor kunnen worden ingezet. De notitie suggereert dat er ruimte zou moeten komen als “broedplaats” voor jonge beginnende beeldende kunstenaars. Wij hebben aandacht gevraagd voor de mogelijkheid dat langdurig leegstaande gebouwen hiervoor gebruikt kunnen worden, bv. straks op het Galgeriet.
Als GroenLinks fractie zijn wij tevreden over de manier waarop deze notitie tot stand is gebracht en ook over het resultaat. Deze vorm gaf een meerwaarde aan de ideeënontwikkeling. Als fractie zijn we daarom extra gemotiveerd geraakt om zo’n model – van buiten naar binnen, een open gesprek met betrokken burgers aan de start van nieuw beleid - ook op andere beleidsterreinen toe te passen. Voor wat betreft het cultuurbeleid zullen we er nu op moeten toezien dat gewekte verwachtingen ook worden waargemaakt.
Lees hier de gehele kadernotitie: 'Cultuur in Waterland 2010 - 2014'
Johan Lok
Raadslid GroenLinks