Op initiatief van GroenLinks stond op de raadsvergadering van 30 oktober jl. een bespreking van de duurzaamheidsmeter op de agenda. De duurzaamheidsmeter is een digitale enquête van het COS ( ‘vereniging van centra voor internationale samenwerking’ ) met 94 vragen over sociale, ecologische en economische aspecten van duurzaamheid.
Op initiatief van onze fractie wordt deze duurzaamheidsmeter ( nu voor de derde keer, voor het eerst in 2007) ook door de Gemeente Waterland ingevuld. We behoren daarmee tot een minderheid ( 159 van de 441) van gemeentes die bereid is te laten zien hoe duurzaam en klimaatvriendelijk het beleid is. Dat is een goede stap vooruit.
“De toekomst is Groen”, luidt de titel van een bestseller van de Amerikaanse columnist Thomas Friedman. Het boek is een vlammend betoog voor een systeem van duurzame energieopwekking. Friedman zet op een heldere manier twee soorten energie opwekkende systemen tegenover elkaar: het bestaande “vuile brandstoffensysteem” ( fossiele brandstoffen: steenkool, olie, aardgas) en een nieuw “schoon” brandstoffensysteem ( zon, wind, water ). Aan de “vuile” brandstoffen hebben we onze welvaart te danken. Maar als we deze welvaart willen behouden moeten we zo snel mogelijk overstappen op het nieuwe “schone” en duurzame brandstoffensysteem.
Voor GroenLinks vormen dergelijke inzichten een extra inspiratie om steeds weer aan de orde te stellen wat gedaan kan worden aan duurzaamheid en een goed klimaatbeleid. Deelname aan de duurzaamheidsmeter geeft handvatten om aan zo’n beleid te werken.
We komen hoger uit dan de eerste keer dat de enquête werd ingevuld, maar toch nog steeds niet verder dan een 4,5 en staan daarmee op plaats 114 (inmiddels 121). Wij vinden dit veel te laag. De ambities moeten dus drastisch omhoog ook als straks de financiën minder worden.
Want het blijkt bijvoorbeeld dat de gemeente geen “strategische visie op duurzame ontwikkeling” heeft. Daar moeten we dus stevig aan gaan werken. En dat moet gebeuren “op participatieve wijze”, samen met zoveel mogelijk betrokkenen met een goede regie vanuit de gemeente. We zouden, net als veel andere gemeentes, ook de ambitie moeten formuleren om binnen een bepaalde termijn een klimaatneutrale gemeente te worden.
We hebben in de Raad aan andere partijen gevraagd hierover actief mee te denken. De reacties van een aantal partijen stemt ons positief over de mogelijkheden om het beleid te verbeteren.
Johan Lok
Zie de resultaten van de Gemeente Waterland: plaats 121
Website van COS Nederland
Website van de Lokale Duurzaamheidsmeter