Er is dit jaar zoveel gebeurd in de gemeenteraad van Waterland dat een overzicht eigenlijk wel nodig is:
Januari begon met het afscheid van ons duoraadslid Bert Bakker in een bomvol trefpunt op Marken. Kerst 2019 overleed hij voor ons totaal onverwachts, het hele jaar door hebben we vaak het commentaar van Bert gemist op de lokale en wereldwijde gebeurtenissen.
We stelden mondelinge vragen over bewoningsplicht onder andere op de terpen op Marken er werd besloten tot het plaatsen van ondergrondse containers op Marken, helaas nog niet in Monnickendam.
Aan het einde van de maand namen we (muzikaal) afscheid van burgemeester Luzette Kroon in de Grote Kerk in Monnickendam. Zij is naar Friesland vertrokken om daar als dijkgraaf aan de slag te gaan.
Februari begon met het aanstellen van een tijdelijke burgemeester, Sicko Heldoorn, een van origine sociaal-democratische Fries. Hij blijft tot maart 2021. Dat treedt onze nieuwe burgemeester aan.
Natuurontwikkeling in Waterland-Oost (Vitaal platteland) stond op de raadsagenda en dat betekende tractoren op het plein voor het gemeentehuis. GroenLinks pleitte voor natuurontwikkeling met aandacht voor de positie van de agrariërs in het gebied. Wethouder Astrid van de Weijenberg pleitte bij de provincie voor een rol van de nieuw opgerichte agrarische vereniging. Zij zitten inmiddels aan tafel.
De maand eindigde met het nemen van een besluit over de bestuurlijke toekomst van Waterland. GroenLinks was voor een samengaan met groene buurgemeenten, maar een meerderheid van de raad sprak zich uit voor zelfstandigheid. Met het sluiten van het coalitieakkoord 2.0 maken we ondanks de extra kosten voor zelfstandigheid uitvoering van het eerdere coalitieakkoord mogelijk en van versteviging van de ambtelijke organisatie.
We kiezen voor nieuwbouw voor Basisschool de Verwondering in Monnickendam en voor rust in het recreatieschap Twiske-Waterland, door niet meer festivals toe te staan. We geven akkoord voor twee woningen in Zuiderwoude en een woning in Watergang
In Maart werd de groenvisie van onze GroenLinks-wethouder vastgesteld, met meer aandacht voor biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Vanaf 15 maart worden er coronamaatregelen afgekondigd en valt het (politieke) leven stil. De profielschets voor een nieuwe burgemeester werd daardoor niet vastgesteld, wat de sollicitatieprocedure vertraagde.
In April werden alle vergaderingen afgelast.
Mei bracht ons de wondere wereld van het online-vergaderen. Er was inspraak over de coronadrukte bij de milieustraat, er werd petitie voor heropening van de oude milieustraat op het Galgeriet aangeboden en de Polderraad Katwoude sprak zich daar juist tegen uit.
We keurden de bouw van drie woningen in Uitdam goed. Naar aanleiding van de omgevingsverordening Noord-Holland nam de raad een motie aan tegen zonneweides in Waterland. Ook GroenLinks wil eerst de daken volleggen met zonnepanelen, maar wil zon op land niet bij voorbaat uitsluiten.
In Juni konden we eindelijk weer fysiek vergaderen op 1,5 meter en zonder publieke tribune. We stelden de zienswijzen op diverse aarstukken vast, GGD Zaanstreek-Waterland, Vervoerregio Amsterdam, Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterlan, Recreatieschap Twiske-Waterland.
We gaven akkoord op de bouw van twee woningen in Zuiderwoude en de aanschaf van drie panden op het Galgeriet in Monnickendam in het kader van de geplande woningbouw op het Galgeriet.
In Juli stemmen we in met de onteigeningsprocedure voor de laatste panden op het Galgeriet in Monnickendam. Bij het behandelen van de concept Regionale EnergieStrategie (RES) werd een motie tegen biomassa als energiebron aangenomen. Aangezien de raad vooralsnog niet akkoord ging met ondergrondse containers in de binnenstad van Monnickendam, komt GroenLinks met het voorstel om twee ondergrondse restafvalcontainers in Monnickendam voor mensen zonder tuin of achterom beschikbaar te stellen.
Augustus bracht een bezoek van de Commissaris van de Koning Arthur van Dijk om alsnog de profielschets voor nieuwe burgemeester op te halen. We zochten een burgemeester die normaal, aardig, en niet arrogant is. GroenLinks heeft nog een mooi stel laarzen meegegeven, we staan hier met de poten in de modder.
In September stelden we mondelinge vragen over voortgang bij het behouden van de jongerenwoningen op de Hoogkamplaan op Marken. We keurden de bouw van een woning in Broek in Waterland goed.
Vincent Koerse werd tijdelijk statenlid in Noord-Holland in verband met de ziektevervanging van Nicole van der Waart. Daardoor werd Trudy Willig-Tol tijdelijk fractievoorzitter voor GroenLinks Waterland. Jochem Beintema werd als duo-raadslid voor GroenLinks geïnstalleerd, Bert had het goed met hem kunnen vinden.
We stelden mondelinge vragen over pontje bij Ilpendam dat in de vaart moet blijven. De motie raden in verzet werd aangenomen waarin meer budget voor gemeente geëist wordt om onder ander de jeugdzorg uit te kunnen blijven voeren.
Oktober was een drukke maand. We keurden de uitbreiding van een kaasmakerij in Katwoude goed. Bij het vastleggen van de wensen en bedenkingen bij de concept RES werd onze motie voor 50% lokaal eigendom bij lokale energieopwekking aangenomen. Ook de voorjaarsnota werd alsnog aangenomen.
Er kwam geen extra bouw aan Kanaaldijk in Watergang en we stelden mondelinge vragen over de dijkversterking bij Uitdam.
Bas ten Have trad af als wethouder Financiën en nam zijn verantwoordelijkheid voor de rommelige gang van zaken rondom de begroting, alhoewel die meerjarig sluitend is. De motie voor opvang vluchtelingen uit kamp Moria werd aangenomen. De vuurwerkmotie werd verworpen, maar later kwam er alsnog een algeheel vuurwerkverbod dankzij de coronamaatregelen.
In November werden de algemene beschouwingen gehouden en werd de begroting 2021 aangenomen. Er gaat meer social media ingezet worden om jongeren te betrekken. Er komt (wisselende) kunst in de openbare ruimte op het Galgeriet en we keurden de bouw van vijf woningen in Monnickendam goed. We namen het besluit tot slopen van de panden in de eerste fase van het Galgeriet. De bebouwing van de Kohnstammlocatie ging gepaard met het verplaatsen van een immense zestigjarige plataan.
Tenslotte in besloten we in December dat de fusie tussen OPSO en Spoor (openbaar onderwijs Waterland-Purmerend) door gaat. De Subsidieverordening 2021 en de verordening auditcommissie werden vastgesteld, Jaap Wortel werd voorzitter van die commissie.
We kozen voor Marian van der Weele (D66) als nieuwe burgemeester van Waterland. Ze is nu nog wethouder in de gemeente Ouder-Amstel. De nieuwe wethouder financiën werd Marieke van Dijk (D66). Ze was wethouder in de gemeente Heemskerk. Ook benoemden we een nieuwe griffier: Philip Greep.
Een raadsmeerderheid sprak zich uit tegen gedwongen onteigening van Waterlandse boeren door de provincie en voor volledige compensatie voor boeren bij omzetting van hun land naar natuur.
Het plan van onze GroenLinks-wethouder om als goede voorbeeld het plein voor het gemeentehuis te ontstenen werd helaas getorpedeerd in de raad. De verkoop van de Waegh in Monnickendam aan Stadsherstel, bij wie het pand in betere handen is, vond ook nog deze maand plaats.
Zo eindigden we het jaar in Waterland met een nieuwe burgemeester, griffier, gemeentesecretaris en wethouder. GroenLinks met een tijdelijke fractievoorzitter en een nieuw duo-raadslid. Er kan ook zeker niet gezegd worden dat we niets doen in de gemeenteraad van Waterland.
Vincent Koerse
Fractievoorzitter (inmiddels weer)
GroenLinks Waterland