Plan College B&W Waterland
Het afgelopen jaar heeft de gemeente een studie laten uitvoeren naar mogelijke locaties. Op woensdag 28 maart heeft het College van B&W van de gemeente Waterland haar plannen kenbaar gemaakt. Deze luiden kort samengevat als volgt:
- Er komen twee kleine bedrijfsterreinen (‘bedrijfserven’), één aan het begin van de Hoogedijk (Katwoude) en één halverwege de Kloosterdijk. De aangewezen terreinen zijn resp. ruim 2 en 4.3 ha groot.
- Alle bedrijven op het Galgeriet als ook twee bedrijven uit de binnenstad mogen naar de bedrijfsterreinen toe.
- Er komt geen bedrijventerrein in de Monnickenmeer.
Visie GroenLinks op de plannen voor bedrijfserven rond Monnickendam
GroenLinks Waterland is blij met het laatste punt. We hebben ons de afgelopen jaren op elk moment sterk tegen bebouwing van deze droogmakerij verzet. De Monnickenmeer was altijd de favoriet locatie van het gemeentebestuur. In april 2005 is er zelfs land aangekocht om hier op in te spelen. Het College zal nu ook moeten erkennen dat de betaalde rente over deze aanschaf weggegooid gemeenschapsgeld is geweest.
GroenLinks vindt dat de plannen op het Galgeriet gerealiseerd moet worden. Echter, we vinden ook dat het collegeplan voor de bedrijfsterreinen een ontoelaatbare en volstrekt onnodige aanslag op de open, groene ruimte rondom Monnickendam is.
GroenLinks stelt het volgende voor om het Galgeriet plan te realiseren:
-
Watergebonden bedrijven, als ook bedrijven met een lage milieubelasting, blijven (heropgebouwd) op het Galgeriet, zodat deze wijk niet alleen een woon-, maar ook een werkfunctie krijgt. GroenLinks is niet volledig overtuigd dat voor diverse bedrijven die hebben aangegeven watergebonden te zijn geen creatieve oplossing kon worden gevonden op het Galgeriet (in het college plan blijft maar één enkel bedrijf in Monnickendam)
-
Van de overige bedrijven wordt kritisch gekeken in welke mate zij bedragen aan de lokale cultuur van Monnickendam. Die bedrijven die op grond hiervan lokaal gebonden zijn krijgen, samen met de gemeentewerf, een plek op één bedrijfserf. (De gemeente heeft lokale gebondenheid onderzocht op basis van omzet en woonplaats werknemers, maar hier verder geen enkele conclusie aan verbonden: alle bedrijven zijn lokaal gebonden en volgens het College zijn alle bedrijven het waard om er open groene ruimte voor op te offeren).
-
De overige bedrijven kunnen terecht op bestaande bedrijfsterreinen in de nabijheid van Monnickendam, zoals de Dollard en de Baanstee. Het is absoluut niet aangetoond dat deze bedrijven daar niet goed zouden kunnen functioneren, en alle binding met Monnickendam zouden verliezen. Als voorbeeld, de bakkerswinkels van Kees Gutter zullen geen brood minder verkopen als dit gebakken wordt op de Dollard i.p.v. aan de Kloosterdijk. Moet Waterland dan daarvoor weilanden plat gooien ??
-
De keuze voor de Kloosterdijk, ± een halve kilometer vanaf de N247, vinden wij een hele slechte. Deze plek ligt in het veenweidelandschap,midden in de Ecologische Hoofdstructuur, in de Rijksbufferzone en ver buiten de in het Streekplan Noord-Holland Zuid opgestelde rode contouren. Een bedrijfsterrein op deze locatie zal van alle kanten zichtbaar zijn en van 360° rondom detoneren in het landschap.
-
GroenLinks vindt de locatie op de hoek van de Kloosterdijk en de N247, naast de begraafplaats, een veel betere voor een bedrijfserf. Deze scoorde ook in de studie van de gemeente veel beter: a) reeds in bezit van de gemeente, b) grenzend aan de rode contouren, c) niet detonerend in landschap door ‘dekking’ van de bomen rondom de begraafplaats, d) goed ontsloten en e) dichter bij Monnickendam, wat met name voor alle burgers die de gemeentewerf bezoeken een groot voordeel is. Deze locatie zal derhalve op minder verzet stuiten uit de (lokale bevolking), en er zijn geen ingewikkelde onteigeningsprocedures nodig. Een keuze voor deze plek maakt een snellere realisatie van het Galgeriet-project juist mogelijk.
-
Het is derhalve onbegrijpelijk dat de gemeente dit advies uit eigen studie niet heeft overgenomen. Wat echter niet in de plannen staat is dat de gemeente hier een groot parkeerterrein wil realiseren voor een toeristische attractie, en het daarom heeft laten vallen.
-
Tot slot de erven zelf. Hoe gaan die eruit zien ? Ze zijn aan de gemeenteraad ‘verkocht’ als zouden ze ruimtelijk als ‘boerenerven’ in het landschap worden ingepast. Maar boerenerven zijn ’s nachts donker. Vermoedelijk worden de bedrijfserven ’s nachts verlicht (o.m. vanwege inbraakgevoeligheid) en krijgen we lichte kegels in de open ruimte. En blijft ook de hoogte van alle panden beperkt tot die van een hooischuur ? Ook hier zit in de uitwerking nog erg veel waar GroenLinks zeer kritisch over is.
Conclusie:
Kortom, realisatie van de plannen rondom het Galgeriet is zeer goed, en waarschijnlijk zelfs beter, mogelijk met de alternatieve locaties die GroenLinks aandraagt.
Hoe moeten we dit bereiken ?
Wij hebben niet de indruk dat de andere lokale fracties hun stem verheffen tegen deze plannen. De PvdA houdt de schijn van oog voor het landschap op door te pronken met het behoud van de Monnickenmeer. Zij zijn echter akkoord met een bedrijventerrein in een even open, beschermd stuk landschap, een poldertje verderop, en schuiven zo aan bij de grijs-betonnen meerderheid in de Waterlandse gemeenteraad.
Echter, voor de bedrijfsterreinen buiten de rode contouren is een Streekplanwijziging nodig en de besluitvorming hierover in de Provincie loopt nog tot november. De gemeente zegt dat de provincie wil meewerken, maar er zijn net verkiezingen geweest (leidend tot een kleine groene meerderheid in PS), dus die medewerking valt nog te bezien. Wij roepen dan ook alle burgers die de open , groene ruimte rond Monnickendam wel een warm hart toedragen op, hun stem te laten horen in de komende weken en maanden, en zo de opinie in gemeenteraad en provincie te beïnvloeden..