Op dinsdag 27 januari werd in het stadhuis van Purmerend de Regiovisie Waterland 2040 van het ISW ( Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Waterland ) gepresenteerd.

In deze regiovisie hebben de zeven Waterlandse gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang, hun koers bepaald voor het ruimtelijk beleid op lange termijn.

GroenLinks Waterland heeft naar vermogen bijgedragen aan deze visie.

Wat vinden we nu van het resultaat?

Ten eerste vinden we het goed dat zo’n visie er ligt. Door zeven gemeentes gedragen zal deze serieus genomen moeten worden bij alle plannen die vanuit de “Metropoolregio Amsterdam”op ons afkomen.

De regio laat zo zijn stem horen en kiest duidelijk voor behoud en versterking van “Authentiek Waterland”.

We noemen aantal punten die we zonder meer ondersteunen:

1) De bereikbaarheid moet drastisch worden verbeterd, vooral door verbetering van het openbaar vervoer.

2) Er moet gezocht worden naar economische ontwikkelingsmogelijkheden die de vervoersstromen terug kunnen dringen d.m.v. van “werklandschappen” , innovatieve startende bedrijven en ateliers, creatieve industrie etc. die zich in woonwijken kunnen vestigen zodat gemengde woon/werkwijken ontstaan.

3) De Purmer moet een landbouwgebied blijven met een open karakter.

4) De agrarische sector blijft de belangrijkste “drager”van het landschap.

5) De Purmer moet deel gaan uitmaken van het Nationaal Landschap.

6) Het Markermeer moet open blijven, er komt een sterk accent op kleinschalige extensieve recreatie.

7) Van de Metropoolregio Amsterdam wordt gevraagd stevig in Waterland gebied te investeren.

We hebben wel wat kanttekeningen. Zo vinden we het jammer dat de visie vasthoudt aan het idee dat de”vitaliteit” van het gebied niet gegarandeerd kan worden zonder in te zetten op woningbouw, bv. Purmerend zuidoost en de locaties van “Waterlands Wonen”. Er komen zo veel meer woningen bij dan ons lief is. Ook de ontwikkeling van een deel van Waterland als “metropolitaan park” bezien we met het nodige wantrouwen. De waarden van het Waterlandse landschap mogen hierdoor niet onder druk komen te staan.

Een aantal keren stelt de visie dat we door de verwachte bevolkingskrimp na 2020 niet in een negatieve spiraal terecht mogen komen. We begrijpen niet helemaal de angst voor bevolkingskrimp. Je zou dit ook als een kans kunnen zien. Hier blijft in de visie iets tweeslachtigs doorklinken: geen verstedelijking om het landschap te behouden, maar voor het behoud van vitaliteit is er toch wel een beetje verstedelijking nodig en we mogen vooral niet krimpen.

In plaats van op “Waterlands Wonen” willen wij meer het accent leggen op het idee van “Waterlands Werken”. Zorg voor moderne alternatieve bij Waterland passende bedrijvigheid in plaats van woningen. Denk bv. aan werkplekken waar online werkzaamheden kunnen worden verricht zodat werknemers niet elke dag de weg op hoeven. Het zou zomaar kunnen dat minder woningen en meer passende bedrijvigheid de vitaliteit zou doen toenemen terwijl de bevolking niet toeneemt en zelfs krimpt.

V.w.b. een aantal concrete punten uit de visie:

Door middel van moties is het onze fractie gelukt tegengas te geven tegen het plan om de dijk naar Marken weer door te breken en een brede vaargeul door de Gouwzee te trekken( de visie spreekt nog slechts over een “onderzoek”) en het idee van een tunnel bij Broek in Waterland weer opgenomen te krijgen. Verder hebben we een CDA – motie tegen het idee van een “metropolitaan park” gesteund.

De regiovisie valt te downloaden op de site van het ISW:

http://www.isw.nl/fileadmin/documenten/Regiovisie_ISW_jan_2009_mail.pdf