GroenLinks steunt het Milieumanifest dat is opgesteld door het Milieuplatform Waterland. In dit Milieuplatform heeft zich een groot aantal actie- en belangenorganisaties op het gebied van natuur en milieu verenigd. Kan een politieke partij zich op deze manier solidair verklaren met actie- en belangenorganisaties?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we een aantal zaken verhelderen.

 

Elke politieke partij – dus ook GroenLinks- heeft in het democratisch politieke proces een aantal functies, zoals : selectie van kandidaten voor vertegenwoordigende organen, integratie van maatschappelijke wensen/eisen in een samenhangend programma,informatie naar en communicatie met achterbannen en burgers en het actief betrekken van burgers bij de politiek.

De laatste drie functies kunnen ook vervuld worden door actiegroepen en belangenorganisaties en dat is in de loop der jaren ( sinds de ontzuiling van het politieke bestel) ook steeds meer gebeurd. Daar komt nog bij dat communicatie en informatie vervuld worden door media die niet meer verzuild zijn maar geprofessionaliseerd en steeds meer vercommercialiseerd los van politieke stromingen zijn komen te staan.

 

Voor onze vraagstelling is vooral van belang dat belangenorganisaties ( als het Mlieuplatform) vanuit hun functie per definitie op één of enkele doelstellingen georiënteerd zijn terwijl politieke partijen maatschappelijke wensen moeten integreren in een programma waarbij ook andere zaken een rol spelen. En al kun als partij(fractie) ver meegaan met de doelstellingen van bepaalde belangengroepen , je zult toch nog steeds binnen een Raad met andere fracties tot meerderheidsvoorstellen moeten zien te komen. Dit leidt per definitie tot compromissen die een eind kunnen afstaan van de doelstellingen van de actieorganisatie die je ondersteunt. Het speelveld van een politieke fractie is nu eenmaal een andere dan dat van een belangenorganisatie. .

Vervolgens gaat het er natuurlijk om hoe je omgaat met deze verschillende speelvelden. Je zou kunnen zeggen dat het beter is als partij je niet aan zo’n platform te binden. Die keuze hebben wij niet gemaakt. Dat hoeft ook niet omdat we er van overtuigd zijn dat het mogelijk is om op basis van vertrouwen op een zakelijke manier met deze verschillen om te gaan; dat het vertrouwen er is dat elke participant zijn “rol”zo goed mogelijk vervult zonder te twijfelen aan de gemeenschappelijke doelstelling en de integriteit van de deelnemers. In deze zin willen wij als GroenLinks ons inzetten voor een vruchtbare samenwerking met alle aan het Milieuplatform deelnemende organisaties.

 

Johan Lok.