In Ons Streekblad van 22 december stond een verslag van de gemeenteraadsvergadering waarin de keuze voor een groot bedrijfsterrein of meerdere kleine ‘bedrijfserven’ ter discussie stond. In dit stuk is geheel ten onrechte gemeld dat GroenLinks, nota bene als enige Waterlandse fractie, liever één groot bedrijventerrein zou willen dan meerdere kleine.
Een hoogst ongelukkige vergissing. Juist voor GroenLinks; de partij bij uitstek in Waterland die zich actief verzet tegen de vestiging van een bedrijventerrein in de Monnickenmeer. De Monnickenmeer moet open en groen blijven!
De fractie van GroenLinks steunt het plan om het huidige bedrijventerrein op het Galgeriet in Monnickendam te veranderen in een locatie met woningen en enkele winkels en horecagelegenheden. Zo zal deze plek beter aansluiten bij de historische binnenstad en de aantrekkingskracht daarvan versterken. Om dit plan mogelijk te maken, zullen de Gemeentewerf en bedrijven ter plaatse moeten verhuizen.
De vraag is dan: welke bedrijven en waarheen? Op dat punt maakt de gemeente het zich veel te gemakkelijk. Al jaren speelt de discussie om bedrijven naar een nieuw terrein te verplaatsen in de open, groene ruimte nabij Monnickendam. De gevraagde omvang van zo’n terrein werd vanzelf groter toen ook andere ondernemers in de gemeente konden aangeven of ze interesse hadden, en zelfs een gewenst aantal vierkante meters kon noemen. Ja, zo krijgen we de groene ruimte wel vol.
GroenLinks denkt hier beter over na. We vinden dat je kritisch mag kijken welke bedrijven een zeer lokale uitstraling hebben of aan water gebonden zijn, en voor welke bedrijven dat niet geldt. Van de huidige Galgeriet-bedrijven zou de eerste categorie samen met de Gemeentewerf onderdak kunnen krijgen op één klein terrein (1.5 hectare) vlakbij Monnickendam. De tweede categorie op bestaande bedrijventerreinen in de nabijheid van Monnickendam (Dollard, Baanstee, Edam).
Met het open gebied rond Monnickendam, sinds kort onderdeel van het Nationaal Landschap Laag-Holland, moet héél zuinig en voorzichtig worden omgesprongen. Dit is de ruimte waar we met z’n allen op adem kunnen komen, waar boeren en recreatiebedrijven hun brood verdienen en die onze omgeving zo schitterend maakt. In tegenstelling tot andere partijen in de raad, vindt GroenLinks dat niet ieder bedrijf in onze gemeente per definitie zoveel waarde heeft, dat hiervoor groen mag worden opgeofferd. Bovendien is op de bestaande regionale terreinen nog leegstand.
En als verhuizen toch moet, is een strook achter de begraafplaats, aan de Kloosterdijk, voor ons de minst landschapsverstorende plek, die bovendien al een infrastructurele aansluiting heeft. Hier zou dat ene kleine terrein gerealiseerd kunnen worden; maar de discussie daarover moet nog beginnen. Lokaties voorin of centraal in de Monnickenmeer zijn taboe. Dat de meeste andere partijen hier niet even hard voor willen vechten als GroenLinks dat doet, verbaast ons zeer. Eén voordeel heeft het wel: de Waterlandse kiezer die niet wil dat zijn omgeving wordt verknoeid, weet nu al welke partij in maart 2006 voor zijn belangen opkomt.
Sjoed Kijlstra, GroenLinks Waterland