Hoe komt zo een nieuwe Openbaar Vervoer concessie nou tot stand? Welke momenten zijn er voor het huidige college van B&W geweest om bij te sturen? Hoe kan het dat er nu noodbushaltes zijn? Waarom zijn er geen procedures gestart om deze op een normale manier aan te leggen? Waarom niet eerder burgers betrokken bij deze verandering van de busroute? Hoe lang staan de reizigers nog in de kou?

Hoe komt zo een concessie tot stand?



Als opdrachtgever is de Stadsregio Amsterdam verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio. Per gebied verleent de Stadsregio Amsterdam aan een vervoerbedrijf een concessie, een exclusief recht om het openbaar vervoer te verzorgen. De concessie Waterland omvat het gebied van de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang. Eind 2009 is de stadsregio begonnen om de aanbesteding van het Openbaar Vervoer voor de periode december 2011 - december 2019 voor te bereiden. Het belangrijkste is dat er een programma van eisen word vastgesteld dat aan alle eisen voldoet en dat alle inspraak netjes doorlopen heeft.



Welke momenten zijn er voor het huidige college van B&W geweest om bij te sturen?

Toeval bestaat niet! Het huidige college is begonnen op 27 april 2010. Op die zelfde dag kwam de Stadsregio met een persbericht naar buiten dat het ontwerp Programma van Eisen voor de consessie Waterland is vastgesteld en dat men op het voorontwerp tot 17 juni 2010 kan reageren (zienswijze indienen). Dat voorontwerp zag er voor Monnickendam zo uit:







Op 10 mei 2010 krijgt de Gemeente Waterland een brief van de stadsregio met het verzoek om formeel te reageren en uiteindelijk doet het college dat ook door op 7 juni 2010 een brief terug te sturen, daar had het college dus de kans om duidelijk aan te geven of ze het met het ontwerp eens waren. In die brief staat dus de zinssnede:

De gemeente Waterland opteert er voor om de route over de Pierbaan-Lijnbaan-Nieuwpoortlaan te handhaven.

Het college stemde op dat moment dus in met de voorgestelde nieuwe route, want de route Pierebaan-Lijnbaan-Nieuwpoortslaan is de nieuwe route.



Tijdens de raadsvergadering van 17 juni 2010 wordt melding gemaakt van het versturen van de reactie en de brief wordt na vragen van GroenLinks alsnog ter inzage gelegd voor de raadsleden om er op te reageren. Niemand heeft daar destijds gebruik van gemaakt.



In de regioraadsbijeenkomst van 29 Juni 2010, spreekt de burgemeester als vertegenwoordiger in de deelsessie over de begroting uit dat er 5% bezuinigd moet worden. Er was dus niemand aanwezig bij de deelsessie over verkeer en vervoer waar over de OV concessie werd gesproken.



26 augustus 2010 werd het definitieve programma van eisen vast gesteld door het dagelijks bestuur van de stadsregio, met daar in meegenomen alle reacties die binnen waren gekomen (nota van zienswijzen). In totaal waren 57 reacties binnengekomen waaronder 2 van mensen die vroegen of het rondje door Monnickendam afgeschaft kon worden, de stadsregio reageerder als volgt:

Op dit moment is de Stadsregio met de gemeente Waterland in overleg om te onderzoeken of het mogelijk is om de haltes in Monnickendam te spiegelen. Wanneer dit mogelijk wordt zal de route van lijn 111 in beide richtingen hetzelfde zijn.

In het definitieve programma van eisen staat de volgende zin over nieuwe route door Monnickendam:

De Stadsregio gaat er vanuit dat binnen Monnickendam op de route Nieuwpoortslaan, Lijnbaan en Pierebaan haltes gespiegeld worden aangelegd. Hierdoor wordt het mogelijk om de routes van lijn 111 en lijn 115 aan te passen.

De aanbesteding werd geopend en er kon dus begonnen worden met de procedures om de nieuwe bushaltes aan te leggen. Want het was vanaf dat moment bekend dat de route er inderdaad als volgt uit zou zien:







Op 11 maart 2011 werd door de stadsregio bekend gemaakt dat EBS de aanbesteding Openbaar Vervoer Waterland had gewonnen.

op 24 november 2011 stelt de D66 fractie tijdens het vragenuur van de raadsvergadering vragen over de stand van zaken, want zowel burgers als raad hebben nog nauwelijks iets gehoord over plaatsing van de haltes die volgens de concessie per 11 december 2011 noodzakelijk zijn. De verantwoordelijk wethouder Kools bevestigde dat er 5 haltes komen, die gefinancierd worden door de stadsregio.



Hoe kan het dat er nu noodbushaltes zijn?



Dat is niet uit te leggen.

Waarom zijn er geen procedures gestart om deze haltes op een normale manier aan te leggen?

Vanaf het definitief worden van het Programma van Eisen van deze concessie in augustus 2010 had er al begonnen kunnen worden met de procedures om ruim op tijd normale bushaltes aan te leggen die alle stappen van inspraak keurig netjes hadden doorlopen. De eerste brief bij omwonenden of informatieavond had dus najaar 2010 al plaats kunnen vinden, maar helaas. Er waren nu omwonenden die letterlijk een brief in de bus kregen terwijl op het zelfde moment er een noodbushalte voor hun deur of achter de tuin werd neer geplempt. Het was volgens de wethouder de bedoeling dat de reizigers op een fatsoenlijke manier op de bus konden wachten, ook op de noodbushaltes. Helaas zijn er geen noodbushokjes geplaatst...



Waarom niet eerder burgers betrokken bij deze verandering van de busroute?

Anderhalf jaar voor 11 december 2011 was al bekend dat de route op deze manier zou gaan wijzigen. Het is onbegrijpelijk dat er zo lang niets gecommuniceerd is met omwonenden/busreizigers. Ik snap wel waarom er zoveel mensen om zoveel verschillende redenen boos zijn. Wethouder Kools 'met de kennis van nu' ook:







Hoe lang staan de reizigers nog in de kou?



Op 23 januari 2012 is er een inloopavond op het gemeentehuis, een poging om burgers alsnog te informeren en te betrekken bij de plaatsing van de bushaltes. Het zal niet meevallen om er een positieve, constructieve avond van te maken met deze negatieve voorgeschiedenis.



De stadsraad Monnickendam heeft nu een onderzoek door de Wetenschapswinkel van de Universiteit Twente afgekondigd waarvan de resultaten 11 februari 2012 beschikbaar komen.

In de tussentijd staan de reizigers nog steeds in de regen, wind en kou op de bus te wachten.

Waarom worden er geen noodbushokjes geplaatst zodat gemeente, stadsregio, stadsraad en EBS rustig onderling kunnen uitvechten hoe dit opgelost wordt, maar de reizigers daar ondertussen geen last van hebben...

Vincent Koerse

Duo-raadslid GroenLinks Waterland



GroenLinks Waterland weergeven op een grotere kaart