In de afgelopen raadsvergadering stond de Beëindiging van het project Galgeriet op de agenda van het voorbereidende deel. Hier kunt u de bijdrage van GroenLinks aan het debat terug lezen.
Wat betreft het Coalitieakkoord is het logisch dat over het Galgeriet afspraken zijn gemaakt. Dit is tenslotte het belangrijkste dossier binnen de gemeente Waterland van de afgelopen jaren en dus moet je, zeker als het anders gaat dan verwacht, afspraken maken.
Zelf heeft GroenLinks twee keer over collegedeelneming onderhandeld. Onder tijdsdruk en spanning worden er dan afspraken gemaakt. Begrip hiervoor. Maar zijn de afspraken uit het coalitieakkoord zorgvuldig genoeg geweest?
GroenLinks denkt van niet. Een project waar uren en uren over is vergaderd en waar honderdduizenden publiek geld naar is gegaan wordt zonder onderbouwing van tafel geveegd. Nog geen twee A4tjes telt het document waarmee het college afscheid wil nemen van een zo omvangrijk project.
De vragen die in het raadsvoorstel onbeantwoord blijven (het gebruikelijke kopje Argumenten wordt maar weggelaten dit keer):
- waarom wordt de supermarkt geschrapt?
- waarom verwacht het college dat het in een keer ontwikkelen van het hele plangebied geen reële optie is?
- waarom laat het college het unaniem gedragen plan van Soeters en Van Eldonk los?
- waarom wilde het college kiezen voor een prijsvraag en waarom was dit zo belangrijk dat het niet instemmen hiermee van Rotteveel dit hele project doet stranden?
- wat kost stoppen met dit project de Waterlandse burger?
- waar gaat u nu de 200 beloofde woningen voor Waterland bouwen?
- hoe gaat de binnenstad worden gerevitaliseerd?
Allemaal vragen die GroenLinks beantwoord had willen zien voor het nemen van een zo belangrijk besluit.
Dit college laat enorme kansen liggen. Daadkracht en snelheid is in dit geval dodelijk.
GroenLinks wil best werken aan aanpassingen van plannen wanneer ze niet haalbaar blijken. Maar dan wel op basis van argumenten en feiten.
Maar hier is iets anders aan de hand. Dit is een besluit zonder draagvlak. Niet bij de raad als geheel (zoals bij voorstellen uit het verleden), niet bij de ondernemers (die zich inmiddels als bemiddelaar opwerpen), niet bij de bedrijven op het Galgeriet. Enkel en alleen omdat er onder druk afspraken vastliggen in het coalitieakkoord moet er zonder inzicht in de kosten, gevolgen en toekomst een besluit worden afgedwongen.
In de onderhandelingen voor dit college is afgesproken: geen supermarkt, wel een bedrijfserf in Katwoude en binnen een jaar een besluit
Onze oproep aan de coalitiepartijen is: doe dit niet. Daadkracht die niets oplevert is niets waard. Grijp het aanbod van de bedrijvengroep aan. Praat nog eens met Rotteveel. Reken eens voor op welke manier er wel een haalbaar plan kan komen.
Het bedrijfserf in Katwoude is zo belangrijk voor GroenLinks dat wij hiervoor een aparte woordvoerder hebben, die ik nu graag het woord geef.
Tijdens de raadsvergadering van 16 december 2010 heeft Wethouder Kools het voorstel ingetrokken, hij gaat alsnog het "open" gesprek met dhr. Rotteveel aan om een ultieme poging te doen om er samen uit te komen.
Fractievoorzitter GroenLinks Waterland