Gisteren was in de raad de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening Waterland aan de orde. Hieronder onze bijdrage.

// //

De roep op deregulering volgt altijd op een periode waarin steeds meer regels kwamen, maar zonder regels zou het recht van de sterkste gelden en daarom moeten we ook blij zijn met regels.

Als voorbeeld hiervan wil ik vandaag artikel 2:23 noemen, dat gaat over veiligheid op het ijs, op dit moment natuurlijk erg actueel. Het artikel verbiedt publiek onder andere ijsvlakten te beschadigen en verplicht mensen die bijten maken dit wak met takken of andere voorwerpen af te zetten. Ook wordt het verboden met bromfietsen het ijs op te gaan.

In de nieuwste modelverordening van de VNG (die gekomen is na de modelverordening waar Waterland zich op baseert) zijn alle ijsbepalingen verwijderd. GroenLinks is blij dat dat in de nieuwe APV van Waterland de ijsbepalingen nog wel gehandhaafd zijn. Een APV is er niet om eindeloos te controleren of alle regels worden nageleefd, maar om bij excessen te kunnen ingrijpen.

Zo is dat ook het geval met evenementen. Je kunt zeggen: de regels over evenementen zijn nodeloos belastend voor de organisatoren van evenementen, maar aan de andere kant: de gemeente moet ook degenen die niet mee willen feestvieren in bescherming kunnen nemen. Of het onderscheid tussen klein en groot evenement in de nieuwe APV zal werken in de praktijk is dan ook maar de vraag, maar de bepaling dat de burgemeester na melding van een klein evenement kan besluiten alsnog aanvullende voorwaarden te stellen doet GroenLinks besluiten deze deregulering het voordeel van de twijfel te gunnen.

Voorzitter, GroenLinks kan instemmen met de APV 2010.