Tijdens de raadsvergadering van 14 april jongstleden vond tijdens het voorbereidend deel de behandeling van het Milieuwerkprogramma 2011 plaats. hier volgt de bijdrage van GroenLinks.
Goed dat het jaarplan er ligt, jammer dat het er nu pas ligt. De brief van College aan de Milieudienst om het voortaan veel eerder uit te brengen is ons uit het hart gegrepen; dit is precies wat GroenLinks al enkele jaren bepleit heeft. Het stuk bevat kwalitatief een aantal interessante ideeën en goede initiatieven. Het goede aan de opzet met 4 gemeentes is dat je goede ideeën van elkaar kan oppikken.
- CO2 uitstoot in kaart brengen zoals gemeente Wormerland doet. Kan dat voor Waterland ook? Als dat gedaan is wordt het makkelijke reductiecijfers na te streven en ook achteraf te controleren.
- Lokale Duurzaamheidsmeter: was het eindresultaat inderdaad 45, oftewel een 4.5!? Dat vindt GroenLinks nog steeds pover, met name in het segment Planet waar een 4,8 werd gescoord zouden wij graag een betere score zien. Wat wil het College hieraan doen?
- LED straatverlichting: wat Oostzaan hier doet, is dit ook niet inpasbaar in nieuwe woonwijken die de gemeente gaat bouwen (Tramhalte, Veenderijvaart, het Schouw, Bennewerf)?
- Openbare Verlichting: wat te denken van LumiMotion, nieuwe LED-straatverlichting van Philips die tot 80% kan besparen op het energieverbruik. ‘Licht op aanvraag’, met sensoren die reageren op beweging. Afgelopen jaar toegepast in een wijk in Tilburg. Energiebesparing en lichtvervuiling worden beiden aangepakt zonder dat het veiligheidsgevoel hieronder hoeft te lijden.
- Zonnepanelen op scholen: komen ze op de Brede school in Ilpendam, op de Gouwzeeschool, op de brandweerkazerne. In welke wijze wordt de motie van GroenLinks, breed aangenomen in deze raad, die een significant project zonnepanelen voorschrijft op ieder nieuw gemeentelijk gebouw, uitgevoerd?
- Energie: wat zijn de mogelijkheden over te schakelen op Greenchoice?
- Elektrisch rijden: Stichting E-laad: per 10000 inwoners 1 laadpaal, komt er ook een in Monnickendam?
- Energiebesparing bij inwoners: houdt de gemeente in de gaten welke provinciale subsidies beschikbaar komen voor onze burgers ? Zie ook inspreker; wanneer komt de komende Noord-Hollandse subsidie beschikbaar?
Allemaal goede ideeën, maar de plannen zijn vooralsnog weinig kwantitatief, en al helemaal niet per gemeente. Nu klaagde het College in haar brief aan de Milieudienst ook al dat ze de specifieke Waterlandse doelstellingen slecht terug herkent. Op pagina 20 en 21 staan voor klimaatbeleid wel concretere streefcijfers, maar die zijn weer beduidend minder ambitieus:
- Waarom geen Energie Prestatie Coëfficiënt voor alle (nu 40-90%) bouwaanvragen?
- Energiebesparing op bedrijventerreinen slechts 2-4%? Waarom zo laag?
- Maar het belangrijkste: wat gaat de gemeente doen om deze streefcijfers te bereiken? Komt daarvoor een aparte notitie?
Duo-raadslid GroenLinks Waterland