In de schoolvakantie hebben bestuur en ouders van de nieuwe basisschool De Verwondering in Monnickendam hard gewerkt om het gebouw van het voormalige medische-kinderdagverblijf De Regenboog geschikt te maken voor onderwijs. Ook GroenLinks-wethouder Laura Bromet, samen met enkele collega-wethouders, stak de handen uit de mouwen (zie artikel in het Witte Weekblad hierboven). Moet dat nu zo’n nieuwe school terwijl we in Waterland te maken hebben met een teruglopende leerlingenaantal?

GroenLinks is een voorvechter van goed onderwijs. Wij juichen ook variatie in het onderwijsaanbod toe. Maar los daarvan gaat het gemeentebestuur niet over het stichten van een nieuwe school. Een school komt in aanmerking voor geld en huisvesting als het haar bestaansrecht kan aantonen. Dat wil zeggen dat het onderwijsconcept wat toevoegt aan het bestaande aanbod en dat de school in staat moet zijn om op termijn voldoende leerlingen te trekken. De Verwondering heeft dat volgens het ministerie van Onderwijs aangetoond.

Het is dan aan de gemeente om huisvesting te vinden. Groepen ouders kwamen ons vertellen dat de huisvesting in de Kennedy-school niet mogelijk is. Ook ouders van de Gouwzee-school kwamen langs om hun zorgen te uiten. En De Verwondering wil natuurlijk graag een eigen ruimte.

GroenLinks begrijpt de wensen en de bezorgdheid, maar ook een gemeente kan haar geld maar een keer uitgeven. We hebben daarom wel degelijk kritisch gekeken naar de mogelijkheden in de bestaande schoolgebouwen.

Portefeuillehouder Gabrielle Beckhuis rekende ons echter voor dat dat niet zou lukken zonder extra noodhuisvesting. Dat blijft dus een dure optie. Daarom hebben wij gekozen voor huisvesting in De Regenboog. Ter overbrugging totdat de brede school klaar is. Dan wordt opnieuw gekeken waar welke school het best past. Uitgangspunt is dat met de komst van de brede school geen extra schoolgebouw meer nodig is.