Het is heel makkelijk om lacherig te doen over de 'participatiesamenleving' maar een blik op de verhouding tussen overheid en burgers, gemeente en inwoners van Waterland, is zeker op zijn plaats. Dat is dan ook een van de onderwerpen van de jaarlijkse algemene beschouwingen van GroenLinks. De duurzame samenleving waar GroenLinks haar politiek op richt krijgt steeds meer vorm.

Een paar voorbeelden:

  1. Steeds meer inwoners van Waterland kiezen voor zonnestroom en plaatsen zonnepanelen op hun daken. Mijn fractiegenoten en ik hebben zelf ook zonnepanelen. Overal in Waterland zie je dat mensen kiezen voor schone stroom en onafhankelijkheid van hun energiemaatschappij.

     
  2. Elektrische auto's worden steeds meer gemeengoed. Ik weet nog dat ik voor het eerst een elektrische auto zag. Het was 4 jaar geleden in Den Haag, het was de auto van Ruud Lubbers. Hij reed er zo het Binnenhof mee op. Toen nog een bezienswaardigheid, nu al steeds gewoner. Veel mensen denken dat hun volgende auto een elektrische zal zijn.

     
  3. Biologisch eten, voedsel dat niet wordt bespoten, is ook steeds gewoner geworden. Bij Deen kun je kiezen uit twee merken biologische melk, en de prijs valt ook mee: 91 cent voor een liter melk. Ook in het kleine dorp Ilpendam, waar Anne & Co de enige dorpswinkel runnen, bestaat een groot deel van het assortiment uit biologische produkten. Ook Jesse in Broek in Waterland verkoopt elke week een grote hoeveelheid tassen met biologische groenten en fruit.

Het zijn alledrie voorbeelden van een verduurzaming van de samenleving waar burgers zelf voor kiezen. Heb je daar nog de politiek bij nodig?



Misschien niet, maar het kan wel helpen. Zo blijkt dat de subsidie voor zonnepanelen uit het door sommigen verguisde lenteakkoord het laatste zetje is geweest om de markt voor zonnepanelen tot bloei te brengen. Zelfs zo dat nu de subsidie op is, de zonnepanelen zo goedkoop zijn geworden dat ze ook zonder subsidie zeer rendabel zijn. Zo zie je in Amsterdam door lokale gemeentelijke maatregelen veel meer elektrische auto's rijden dan in Waterland. In Amsterdam zijn inmiddels 2000 oplaadpunten en er staan ook echt auto's te laden. En zo kunnen tenslotte overheden regels stellen voor het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen waardoor de biologische teelt een steeds aantrekkelijker alternatief wordt. Kortom: de burgers en de markt willen iets en de overheid stimuleert en faciliteert.



Hoe zit dat in Waterland?



Ook in Waterland gaan de inwoners mee in de trend naar verduurzaming. Ze nemen zonnepanelen en elektrische auto's en kopen biologische boodschappen. Maar wat doet de gemeente? Stimuleert die deze ontwikkeling? Of geeft de gemeente het goede voorbeeld?



GroenLinks vindt de gemeente Waterland nog niet uitblinken in duurzaamheid. Maar er zijn lichtpuntjes. Dankzij het initiatief van GroenLinks komen er binnenkort zonnepanelen op het gemeentehuis. Ook enkele scholen hebben dankzij onze voorstellen zonnepanelen gekregen waardoor het geld voor onderwijs ook echt naar onderwijs kan gaan in plaats van naar de energiebedrijven. Het voorstel van GroenLinks de gemeente Waterland aan te laten sluiten bij een veiling van zonnepanelen heeft in Waterland gezorgd voor heel veel extra zonnepanelen.



Met elektrisch vervoer en de gemeente Waterland wil het nog niet erg lukken. Onlangs nog heeft de gemeente een dienstauto aangeschaft maar dit was geen elektrische. In de hele gemeente is 1 elektrische laadpaal voor auto's maar die is niet geplaatst door de gemeente maar door garagebedrijf Jan Wals die wel al voorbereid is op de omslag naar elektrisch rijden.



En was de thee en koffie enkele jaren geleden nog fairtrade in het gemeentehuis,  nu kiest de gemeente voor solidariteit met de Waterlanders in plaats van voor solidariteit met de koffie- of theeboeren in de Derde Wereld.



Dit zijn de laatste algemene beschouwingen van deze collegeperiode. Een periode waarin er een rechtse wind waaide door Waterland met een overmacht aan VVD-wethouders die waren gekandideerd door Waterland Natuurlijk en D66 en een PvdA die sport belangrijker vond dan bibliotheken, peuterspeelzalen en muziekscholen. Wij zijn blij dat er maart aanstaande weer verkiezingen zijn.



Met de andere oppositiepartijen in deze raad, CDA en SP hebben wij de afgelopen jaren zeer prettig samengewerkt. Ieder met een volstrekt eigen visie maar met dezelfde inzet voor cultuur, onderwijs, en duurzame financieen van de gemeente. Wij spreken hierbij uit dat we na de verkiezingen in welke vorm ook op die prettige manier kunnen blijven samenwerken.



Natuurlijk geldt de wens tot samenwerken met andere partijen, en dan met name PvdA ook. In het voorjaar beklaagden wij ons over het gebrek aan steun van coalitiepartijen voor onze voorstellen. Eenzelfde klacht lieten ook CDA en SP horen, zonder dat we het hadden afgesproken. Coalitiepartijen hier in de raad buitelden bij die gelegenheid over elkaar heen om te ontkennen dat onze voorstellen structureel werden verworpen na overleg in de achterkamertjes van VVD, PvdA, D66 en Waterland Natuurlijk. Het was als ik het me goed herinner de PvdA die ons expliciet vroeg met voorstellen te blijven komen.



Wij rekenen vanavond dan ook op meer steun voor onze voorstellen dan de afgelopen jaren, als opmaat naar een betere samenwerking. GroenLinks kan trouwens niet eens anders, wat zouden wij nog in de politiek doen zonder te komen met voorstellen.



Die voorstellen hebben wij vandaag geconcentreerd rond het thema duurzaamheid, naast het behoud van landschap het tweede speerpunt van GroenLinks. Wij zullen moties indienen over zonne-energie, ledverlichting, elektrisch rijden, bijvriendelijke bermen en meer.



Wij rekenen daarbij op uw steun.



Laura Bromet

Fractievoorzitter GroenLinks Waterland