Ik wilde mijn beschouwing beginnen met de boodschap van het Internationaal Energie Agentschap van vorige week: Too little too late. We doen te weinig om klimaatverandering tegen te gaan.

Maar inmiddels is er nog een opmerkelijker uitspraak, namelijk van de rechtbank in Den Haag in de klimaatzaak, aangespannen door Urgenda. De overheid moet meer en effectievere klimaatacties ondernemen.

We doen te weinig, als je alle bestaande duurzame plannen bij elkaar optelt, is de veilige grens voor klimaatsopwarming al in 2040 bereikt, zegt het Agentschap. Dat is om moedeloos van te worden. En dat worden sommige mensen ook. Zij leggen het hoofd in de schoot en denken: na ons de zondvloed. Letterlijk in dit geval.

Zo niet GroenLinks. Ik fiets dapper met mijn volle zak plastic afval naar de gemeentewerf. Onze Jesse Klaver probeert manmoedig met NOG vier zetels in de Tweede Kamer om het nieuwe belastingstelsel te vergroenen. En daar tussen zit het lokale bestuur. Ook op lokaal niveau moet je in kleine stapjes denken. Maar alles wat groot is, is ooit klein begonnen.

Wij zijn daarom blij dat onlangs de Duurzaamheidsagenda is verschenen. Jesse Klaver gaat Nederland veranderen, wij gaan Waterland veranderen. We zullen de duurzaamheidsagenda binnenkort in deze raad uitvoeriger behandelen. Duurzaamheid begint met aandacht. Iedere leaseautorijder gaat zuiniger rijden als hij weet dat zijn wagenparkbeheerder op brandstofverbruik gaat letten.

Over kleine stapjes en brandstofverbruik gesproken: al eens de bandenpomp gebruikt? Te lage bandenspanning kost te veel brandstof. Oppompen kan sinds kort heel handig en gratis. Hier om de hoek. Dankzij onze wethouder Duurzaamheid.

Duurzaamheid is meer dan CO2-uitstoot. Duurzaamheid is naast planet ook people en profit. Wij zijn er trots op dat dit college de decentralisaties zo goed heeft vormgegeven. Met vallen en opstaan soms, maar altijd op een sociale manier. Wij zijn er trots op dat de hele raad opkomt voor mensen die het moeilijk hebben. De tegenstellingen in de raad lijken soms groot, maar uiteindelijk delen wij allemaal dezelfde basiswaarden en –normen. We vinden allemaal dat we moeten zorgen voor mensen die dat niet/niet meer voor zichzelf kunnen. We vinden allemaal dat we moeten zorgen dat mensen betrokken blijven bij de maatschappij, op wat voor manier dan ook.

De buurtbus is zo’n manier waarop mensen mee kunnen blijven doen. Wie zelf geen auto heeft en in bijvoorbeeld Zuiderwoude woont, heeft voor het eerst in de geschiedenis de beschikking over openbaar vervoer met de buurtbus. Althans niemand van ons kan het zich herinneren. Een prachtig initiatief van dit college samen met EBS.
 
GroenLinks voor een rechtvaardige samenleving, waarin iedereen gelijke kansen krijgt. En gelijke plichten heeft. Een gelijk speelveld voor iedereen.

GroenLinks is daarom ook voorstander van meer aandacht voor handhaving, net als dit college. Vandaar dat gewerkt wordt aan een Nota Handhaving. In deze raad wordt soms een karikatuur gemaakt van handhaving, als betrof het alleen de oude dame die op zaterdag nietsvermoedend over het Zuideinde fietst. Wat ons betreft ligt de nadruk bij handhaving op de ruimtelijke omgeving.

GroenLinks is behoeder van het open landschap. Dat landschap blijft alleen open als  we de met elkaar vastgestelde regels ook handhaven. En niet voor iedere initiatief uitzonderingen maken. Daarom zijn wij ook voor een structuurvisie, waarin we laten zien wat wij op het gebied van ruimtelijke ordening met Waterland willen in de komende jaren.

Voorzitter, het zal u niet verbazen dat wij vinden dat het college goed bezig is. Voor de bespreking van de financiële stand van zaken geef ik graag het woord aan mijn buurman.