De financiële paragraaf beslaat een half A4tje.
Er wordt wel erkend dat de inkomsten van de gemeente zullen dalen, maar de coalitie kiest er voor de lasten van de burger niet te verhogen. Daarnaast houdt de coalitie een slag om de arm voor wat betreft grote investeringen. Over welke investeringen deze passage gaat is niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de coalitie de komende jaren kiest voor twee nieuwe, grote investeringen: 2 tot 4 kunstgrasvelden en een nieuwe milieustraat. Dat er keuzes gemaakt zullen moeten worden staat dus wel vast aangezien de huidige begroting al een tekort laat zien, dit tekort nog op zal lopen als de inkomsten van de gemeente verminderen, en de milieustraat en de kunstgrasvelden nog niet zijn gedekt. Hoe gaat de coalitie dit enorme gat in de begroting vullen?
'Met creativiteit en inbreng van alle betrokkenen, besparingen en subsidies.' Dat is álles wat hierover staat in dit akkoord.
Voorzitter, GroenLinks heeft het akkoord meerdere malen gelezen, maar nog weten wij niet wat deze coalitie gaat doen. De tekst roept meer vragen dan antwoorden op. De coalitie zegt de mouwen op te stropen en Samen aan de slag te gaan maar over wat het college gaat doén zijn amper afspraken gemaakt.
GroenLinks heeft veel vragen:
- voor welke doelen zullen de dorpsraden geld krijgen, wat wordt bedoeld met democratische legitimering in verband met dorpsraden, wordt er extra geld beschikbaar gesteld, gaan de dorpsraden werk uitvoeren dat nu nog door de gemeente gedaan wordt en welk probleem wordt hiermee opgelost?
- in welke mate is de planning van het huidige woningbouwprogramma onrealistisch, wordt er te snel of te langzaam gebouwd en welke projecten worden er dan naar voren dan wel naar achteren geschoven?
- Welke bedrijven gaan er naar Katwoude als de bedrijven op het Galgeriet kunnen blijven zitten en ook belangrijk: liggen er berekeningen aan het plan van de coalitie ten grondslag om van het Galgeriet een gemengd woon/werkgebied te maken?
- Welke locaties zijn in beeld voor de milieustraat en denkt het college de deuren hiervan op 1 april 2011, de datum dat de oude milieustraat sluit, te kunnen openen?
- Welke ruimte krijgen de agrariers in onze gemeente, wat wordt bedoeld met duurzame landbouw en hoe denkt de coalitie in dit verband over megastallen?
- Er komt een focus op economisch beleid, maar wat gaat er gebeuren? Wat voor type gelegenheden voor overnachtingen moeten er komen: nieuwe recreatieparken, meer hotelbedden, kampeerterreinen? Hoeveel meer overnachtinggelegenheden moeten er komen en is daar ook een bovengrens aan? Wat wordt bedoeld met de profilering ten opzichte van Edam, Volendam en Beemster?
- Wat is het doel om de leges voor bouwaanvragen voor zonnepanelen kwijt te schelden, vormen de leges nu de belemmering tot het plaatsen van zonnepanelen en voor hoeveel woningen is het daadwerkelijk nodig een bouwvergunning aan te vragen voor zonnepanelen? Heeft de coalitie nog andere ideeen om duurzame energieopwekking te stimuleren?
- Wat is de betekenis van het noemen van reeds geplande scholenbouwprojecten in de gemeente, en wat betekent dit voor de niet genoemde scholenbouwprojecten uit het onderwijshuisvestingsprogramma?
- Hoe gaat de gemeente scholen houden aan de wettelijke taak dat er aansluiting moet zijn tussen onderwijs en kinderopvang, gaat de gemeente iets doen aan de lange wachtlijsten voor naschoolse opvang en hoe?
- Waarom staan er allerlei reeds door de raad genomen besluiten vermeld in het coalitieprogramma, denk aan het kunst- en cultuurbeleid, het IJmeer, de verbetering van de dienstverlening? Kunnen we andere manieren van realisatie van deze plannen verwachten en waarin zit de vernieuwing?
- Wat wordt er bedoeld met dat de gemeente bij handhaving gaat handelen in de geest van de regels en niet naar de letter en wie gaat bepalen wat de geest van de regels is?
- Waarom verliest de enige fulltime bestuurder van onze gemeente, de burgemeester, plotseling de meeste van zijn portefeuilles?
Voorzitter, ik kan nog wel even doorgaan maar ik doe het niet.
Het antwoord op al deze vragen zal uiteindelijk komen van de twee VVD-wethouders en die van de PvdA. Zij zullen, zonder dat er afspraken zijn gemaakt over de uitleg van de vage voornemens uit dit akkoord de moeilijke keuzes moeten maken waar onze gemeente voor zal komen te staan. Ik denk nog vaak aan Andr'e Montauban, hij vond dat voorstellen altijd SMART moesten zijn. In dit akkoord mist eigenlijk alles: het is niet specifiek, het is niet meetbaar, het is niet duidelijk voor wie en wanneer dingen acceptabel zijn, het is voor het grootste gedeelte niet tijdsgebonden en wat GroenLinks betreft is het akkoord niet acceptabel.
Oppositie voeren met dit akkoord wordt wel heel makkelijk, maar omdat wij denken dat stabiliteit en draagvlak onmisbaar zijn de komende jaren stemt dat ons zeer treurig.
Voorzitter, dit akkoord heeft geen titel. Het heet niet Orde op zaken, niet Iedereen telt mee en niet Het gaat om mensen. Het Waterlandse coalitieakkoord heet simpelweg Akkoord. GroenLinks snapt eigenlijk niet waarom.
Wat rest GroenLinks de komende tijd?
GroenLinks is een ideeënpartij, met een brede visie op de toekomst van Waterland. De creativiteit en ideeënrijkdom in de fractie zullen wij inzetten voor Waterland, juist vanuit de oppositie.
En dus zullen we werken aan initiatiefvoorstellen, organiseren van draagvlak, mobiliseren van tegenstand als we dat nodig achten en gebruik maken van ideeën van inwoners om dát Waterland vorm te geven dat wij graag voor ons zien.
En dus zullen wij met voorstellen komen voor het landelijk gebied, klimaatbeleid, de kinderopvang, de aanstaande bezuinigingen en nog veel meer.
En dus zullen we met voorstellen komen om reeds vastgesteld beleid snel(ler) tot realisatie te brengen. Wij zijn geen partij van nee-roepers en hakken in het zand. Wij zullen mee denken, soms wat eerder en verder.
GroenLinks zal niet alleen de raadsagenda volgen maar ook met een eigen agenda komen. Een eigen agenda waarmee we in wisselende meerderheden mee zullen besturen in Waterland.
Laura Bromet
Fractievoorzitter GroenLinks Waterland