Een dag voor de raadsvergadering van november kwam het college met slecht nieuws. In een kort memo werden tegenvallers die optelden tot 1,3 miljoen aan de gemeenteraad gemeld. Onze fractie had zich all voorbereid op mogelijke tegenvallers omdat de begroting wel erg rooskleurig was. We werkten de algemene en financiële beschouwingen nog snel bij en zaten klaar voor de start van de begrotingsraad. Voor D66 was het memo reden om de behandeling van de begroting helemaal niet door te laten gaan en ook om de algemene beschouwingen te verplaatsen naar december. Uiteindelijk werd er na druk overleg achter de schermen afgesproken dat de begroting dan nu ongewijzigd aangenomen zou worden, zodat de provincie op tijd een geldige begroting zou hebben. In de raad van december gingen we dan meteen met een eerste begrotingswijziging erbij alsnog de algemene beschouwingen doen.

Verder werd in de november raad nog de meerjarenbegroting van de Metropool Regio Amsterdam aangenomen, dit ondanks vele negatieve geluiden en tegenstemmen van WaterlandNatuurlijk en de VVD.

Ook was er een motie van WaterlandNatuurlijk om toch niet deel te nemen aan de G1000 wonen in Zaanstreek-Waterland, dit is een nieuwe manier om burgerparticipatie mogelijk te maken, als GroenLinks staan we altijd open voor nieuwe manieren om burgers bij onze besluitvorming als politiek te betrekken. Dankzij steun van de VVD en het CDA werd de motie aangenomen en nu moet onze burgemeester helaas onze deelname alsnog ongedaan maken.

Ten slotte was er nog een raadsbrede motie om tijdelijke parkeervoorzieningen op het Galgeriet in Monnickendam mogelijk te maken, deze werd door het college overgenomen.

In december vonden dus alsnog de algemene beschouwingen plaats en uitte we onze zorgen bij de behandeling van de financiële stukken, de basis waarop de begroting vorm krijgt bleek niet te passen bij de extreme omstandigheden van dit roerige jaar. Ook met de eerste begrotingswijziging al meteen in december (een unicum) zijn we als GroenLinks niet gerust op de financiële vooruitzichten. Het afsluiten van boekjaar 2022 zal pas echt duidelijk  maken hoe groot de consequenties zijn van een jaar met oorlog in Europa en de hoge inflatie en energiekosten die in Waterland de burgers raken en op de gemeentelijke begroting drukken.

Na het inspreken door de polderraad Katwoude over de gevaarlijke verkeerssituatie langs de dijk en het benoemen van twee nieuwe leden van de rekenkamercommissie kwamen we bij de begrotingswijziging. Met de kritische stand van de reserves van de gemeente Waterland hebben we als GroenLinks besloten om voor de begrotingswijziging te stemmen. De begroting is daardoor weer sluitend en de tegenvallers zijn verwerkt door sommige zaken  vooruit te schuiven en overschotten te laten verdampen. We hebben tegen de amendementen en voorstellen met impact op de algemene reserve gestemd.

Van het CDA kwam een voorstel om inflatiecorrectie alvast uit de algemene reserve te halen (heeft het niet gehaald), de PvdA wilde een noodfonds bestaanszekerheid uit de algemene reserve (heeft het niet gehaald), WaterlandNatuurlijk wilde een eenmalige extra subsidie voor Omroep PIM uit de algemene reserve halen (werd aangenomen) en het college wilde de bijdrage aan het slag op de Zuiderzee organisatiecomité uit de algemene reserve financieren (werd aangenomen). Stuk voor stuk doelen waar we als GroenLinks achter staan, maar die in de huidige onzekere omstandigheden niet uit de reserves gedekt moeten worden.

Verder werd in deze laatste raadsvergadering het krediet voor de nieuwbouw van basisschool de Verwondering in Monnickendam verhoogd, waardoor dit project eindelijk van start kan. Voor het project Galgeriet werd een grond aankoop van Rijkswaterstaat en het budget voor de plan kosten door de raad goedgekeurd. De belasting verordeningen, het controle protocol en een technische aanpassing van de verordening fysieke leefomgeving werden vastgesteld.

Ten slotte kwamen er nog een aantal moties vreemd aan de orde van de dag zoals dat heet. Samen met de PvdA, D66 en het CDA diende we een motie in om het college op te dragen het maximale uit onze deelname aan de Metropool Regio Amsterdam te halen. Deze motie werd aangenomen!

Een motie van WaterlandNatuurlijk en D66 om te komen tot een integraal parkeerbeleid in Monnickendam werd door de PvdA, het CDA en GroenLinks mee ingediend, ook deze motie werd aangenomen!

Als GroenLinks diende we een motie in om kleinschalige windturbines in het buitengebied mogelijk te maken deze werd mee ingediend door de PvdA en het CDA en dankzij steun van de D66 en de VVD werd ook deze motie aangenomen!

Als laatste motie kwam de VVD samen met WaterlandNatuurlijk met een motie om alsnog een kerstboomverbranding in Broek in Waterland mogelijk te maken, dit ondanks een negatief advies van de omgevingsdienst en de mooie alternatieven die in alle Waterlandse kernen tot bloei zijn gekomen de afgelopen jaren. Helaas besloot D66 dit te ondersteunen, ondanks de zinloze CO2 en stikstof uitstoot die dit teweeg brengt. De motie werd dus helaas aangenomen.