De Bolder

De raadsvergadering van 4 juli begon met een inspreker over de financiën van de Bolder, waar ze er momenteel niet goed voor staan. Vervolgens zijn de jaarrekening en de voorjaarsnota aangenomen.

Beleidskader mobiliteit

Na een aantal agendapunten met weinig debat komen we aan bij het beleidskader mobiliteit van de Vervoerregio. Een belangrijk document voor de koers van deze organisatie. Daarom hebben wij samen met de PvdA en D66 twee aangenomen amendementen ingediend. Met de eerste roepen wij op om mobiliteitsarmoede terug te dringen. Mobiliteitsarmoede gaat hier om de hoge kosten en over de toegankelijkheid van de bus: een Waterlander met een rolstoel moet ook met de bus kunnen. Het tweede amendement gaat over het vergroten van de biodiversiteit bij bijvoorbeeld bushaltes. Een mooi voorbeeld zijn de groene daken op de bushokjes in Utrecht.

Woningbouwprojecten

In deze vergadering heeft de raad besloten om bij nieuwe woningbouwprojecten ten minste 30 procent sociale huur en 30 procent betaalbare koop of middeldure huur te eisen. Hiermee zorgen wij ervoor dat een projectontwikkelaar niet alleen maar villa’s kan bouwen. Iets waar wij als fractie erg trots op zijn.

Moties

Naast de normale agendaonderwerpen zijn er deze maand een aantal moties ingediend. Als eerst een motie om de drijvende terrassen in de binnenhaven van Monnickendam iets langer toe te staan. Zo heeft het college meer tijd om beleid te maken over hoe wij om willen gaan met deze drijvende terrassen. Deze motie is aangenomen.

In de tweede motie vraagt de raad aan het college om de Amsterdamse leegstandsverordening over te nemen. Hiermee kunnen we slecht onderhouden leegstaande huizen tegengaan. Zeker op Marken is dit momenteel een groot probleem. Het college steunde onze oproep en gaat ermee aan de slag. Met de derde motie hebben wij als raad besloten om in de verschillende dorpen van Waterland langs te gaan. Hoe we dit precies gaan doen werken we komende tijd uit.

Tot onze grote spijt is de laatste motie over het toestaan van duo-raadsleden vanaf 16 jaar niet aangenomen. Met deze motie, ingediend door de PvdA, D66 en GroenLinks, hoopten wij jongeren meer bij de politiek te betrekken en alvast ervaring te laten opdoen zodat zij in een volgende periode raadslid kunnen worden. De VVD en WaterlandNatuurlijk hebben deze motie helaas weggestemd.

Historische raadsvergadering

Naast de officiële raadsvergadering was er in juli ook een historische raadsvergadering bij de viering van 450 jaar slag op de Zuiderzee. Vincentus Simonszoon van Groote Noordus heeft namens onze fractie gepleit voor “stabiliteit en continuïteit en geen overstap naar het woeste Geuzenvolk”. Helaas zonder succes. Toch was de viering van dit Monnickendamse volksfeest een groot succes.